Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappad beviljas nattlig assistans

En svårt handikappad kvinna i Ljusdals kommun har vunnit en kamp mot Försäkringskassan.

Annons

Förvaltningsrätten i Falun har beslutat att kvinnans nuvarande assistansersättning ska utökas med fyra timmars nattjour fem nätter per vecka.

Kvinnan har funktionshinder som gör att hon beviljats dubbel assistans dagtid. Dessutom 0,5 timmar per natt för medicinering plus jourtid 28 nätter per år då maken är borta. Någon mer nattlig assistans vill Försäkringskassan inte tillstyrka "med hänvisning till äkta makars ansvar för varandra".

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten. Kvinnan anförde att hon vaknar flera gånger per natt och då är i behov av hjälp. Med tanke på att maken är heltidsarbetande och i behov av nattsömn menar kvinnan att makens ansvar för henna går långt utöver vad som rimligen kan krävas av honom.

Förvaltningsrätten konstaterar att kvinnan på grund av sitt funktionshinder inte kan ta sig upp eller i sängen för egen hand, det krävs två personer för detta. Vidare konstateras att Försäkringskassan beviljat dubbel assistans för dessa behov, men endast dagtid. Det är också Förvaltningsrättens bedömning att kvinnans behov nattetid inte kan tillgodoses av maken. Beslutet blir därför att kvinnan ska beviljas assistans fyra timmar per natt fem nätter per vecka.

Mer läsning

Annons