Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har läraryrket i blodet

/

I 39 år arbetade Mårten Åstrand som adjunkt på Öjeskolans högstadium i Järvsö.
– Jag har trivts alldeles fantastiskt bra som lärare, och visst saknar jag kontakten med eleverna. Men det är ganska skönt att vara pensionär också, säger Mårten, som i dag fyller 70 år.

Annons

Mårten Åstrand har läraryrket i generna. Hans mamma var lärare, liksom hans mormor och morfar och mormorsmor. Mårten är en av sex syskon, vara fyra är lärare. Hans ett år äldre bror jobbar fortfarande.

Däremot har ingen av Mårtens fyra barn valt läraryrket – än.

Mårten Åstrand är född i Växsjö och uppvuxen i Oskarshamn. Att han skulle välja lärarbanan var självklart, och han har aldrig ångrat sitt yrkesval. Han har undervisat i SO-ämnena, historia, religion, geografi och samhällskunskap.

Efter att han var färdigutbildad fick han sin första tjänst i Värmland.

– Min tanke var att jag skulle jobba på lite olika ställen i Sverige och se mig om. En termin här och en termin där.

Men så blev det inte. På den här tiden fanns det inte så gott om lärarjobb, och efter att vikariatet i Värmland tog slut fanns det bara ett jobb att välja på. I Järvsö.

– Och jag hade inte varit norr om Stockholm innan jag tog min lärarexamen, säger Mårten.

Vikariatet var på en termin, som förlängdes med en termin till, och en till, och till slut resulterade i en fast tjänst.

Och Mårten har uppskattat allt vad Järvsö har att erbjuda.

– Jag har lärt mig åka skidor både på längden och tvären. Jag åker långfärdsskidsko och spelar mycket badminton. Det har jag gjort sedan jag flyttade hit. Och så badar jag gärna, både på sommaren och vintern, och så spelar jag mycket bridge.

På fredag fyller Mårten Åstrand 70 år, och födelsedagen firar han i Grekland. Resor har alltid varit hans passion, och det började redan under studenttiden. En av de första resorna gick till Irak.

– Vi hade en världskarta uppsatt och kastade pil om vart vi skulle åka. Pilen träffade Bagdad. Det är nog en av de mest annorlunda resorna jag varit på, men tanke på hur det har blivit sedan.

Sedan dess har långresorna blivit både många och exotiska.

Kuba, Jamaica, Bali, Thailand, Indonesien, USA några gånger, Afrika, Tanzania, Zansibar, och flertalet av de Europeiska länderna.

– Jag är nyfiken på andra länders kulturer, det är väl framför allt det som lockat.

Och Mårten ångrar inte att han tog det där vikariatet i Järvsö för många år sedan.

– Jag trivs bra i Järvsö, och jag har alltid uppskattat att vara tillsammans med ungdomarna. Nu i sommar ska vi ha en lite tillställning, det är några bland de första eleverna jag hade som ska fira 40-årsjubileum sedan de gick ut grundskolan. Det ska bli roligt.

Mer läsning

Annons