Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamraparken ännu större

När staten satsar 13 miljoner kronor i tre nya entréer och andra byggnader bör det också bli lättare att ta sig fram i terrängen. Därför utvidgas Hamra nationalpark mer än planerat.

Annons

Naturvårdsverket har skickat ut ett nytt förslag till utvidgning på remiss till bland andra länsstyrelsen i Gävleborg och Ljusdals kommun.

Den 100-åriga parken är bara 28 hektar till ytan. I februari hölls samråd kring en utvidgning med cirka 1000 hektar. Nu handlar det alltså om ytterligare 248 hektar så att nationalparken kan omfatta totalt 1 299 hektar.

– Förutom att främja det rörliga friluftslivet förhindras planerad avverkning som annars hade gjorts alldeles inpå nationalparken, säger Rie Stagegaard, länsstyrelsen, som är projektledare för utvidgningen av Hamra nationalpark.

Hamra nationalpark är ett pilotprojekt när det gäller att förse sådana anläggningar med bland annat moderna entréer, gångtrottoarer, informationsställen, grillplatser, toaletter och parkeringsplatser. Staten satsar 13 miljoner kronor på finnmarken för ändamålet.

Det blir invigning i augusti nästa år.

Mer läsning

Annons