Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamra nationalpark - en park för norrländsk eftertanke

/

När gamla Hamra nationalpark utökas från 28 till 1 400 hektar kommer parken, förutom den ursprungliga gammelskogen, även att omfatta ett jättestort myrmarksområde och Svartåns ådal. Vissa områden blir tillgängliga för rullstolsburna.

Annons

Nu kommer nationalparken att få tre, i stället för en, entré. Huvudéntren blir kvar på den gamla platsen.

Största delen av parken kommer att utgöras av Svartåmyren, en typiskt norrländsk myr. Den sträcker sig över 600 hektar parkmark. Där har också parkens utsiktstorn placerats.

Idén med att placera det nio meter höga, timrade utsiktstornet här, är att ge besökarna chans att se myrstrukturerna.

De sällsyntheter man hittar i Hamra nationalpark är vedlevande svampar, lavar och insekter. Här finns 450 olika skalbaggar, varav en del mycket sällsynta.

Hela myrkomplexet lutar ner mot Voxnan och avvattnas via Svartån, som rinner ut i Voxnan. Svartåns ådal har på sina ställen djupa kratrar.

Entréerna får trätrall vid ingången och en landgång ut i parken som startar i höjd med vägen och sedan fortsätter i samma höjd till den utställning, grillplats och sittplatser som finns en bit ut i landskapet.

Från huvudentrén kan man åka rullstol bort till Svansjön.

Vid de båda andra entréerna finns spänger i runda slingor på två och fem kilometer. Fast där måste man gå.

Staten satsar 13 miljoner kronor på nya Hamra nationalpark.

Byggena beräknas vara färdiga i augusti, men parken kommer att invigas först nästa år. Besökare är välkomna även under byggtiden i sommar.

Mer läsning

Annons