Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hampa i fokus

/
  • Bertil Örtendahl och Oscar Gomez-Denis, båda Sundsvall, diskuterade hampans användningsområden med trädgårdsmästaren Carina Frost. I juli 2010 ska Oscar Gomez-Denis tillsammans med en svensk brigad besöka Venezuela och han tänkte föreslå hampa som en alternativ gröda för att utveckla landets jordbruk.

Under denna vecka berättar trädgårdsmästare Carina Frost på Stenegård om hampaväxtens nyttiga användningsområden. Innan hampa förbjöds på 1970-talet på grund av rädsla för droganvändning brukades växtens fibrer till textiler och frön till näring.

Annons

– När odlingen förbjöds med rädsla för droganvändning försvann kunskapen. Den lilla kunskap som finns består ofta av myter som handlar så mycket om kampen mot droger. De som jobbar mot droganvändning gör det så starkt att grödan som man kan få ut så mycket nyttigheter ur inte får plats i debatten, säger Carina Frost.

Sedan 2006 är det tillåtet att odla utvalda sorter av hampa som godkänts av Jordbruksverket. Hampan som odlas på Stenegård är en så kallad fiberhampa varav man kan utvinna fibrer till textiler och rep. I Stenegårds fall är odlingen alldeles för liten för det och närmaste beredningsfabrik för hampa ligger i Östeuropa.

– Om det fanns textilfabriker för hampa i Sverige skulle landet kunna vara självförsörjande av textiler. I stället har vi lärt oss att använda sådant som är lätt att importera som bomull, en billig råvara, säger Carina Frost.

I veckan arrangeras olika aktiviteter på temat hampa i trädgården på Stenegård i Järvsö.

Mer läsning

Annons