Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingeföretagare i bankhärva

Köpet av Annonskraft AB i Ljusdal startade en lånekarusell som har lett till att köparen häktats misstänkt för grovt bedrägeri.

Banken har dragit in alla lån och närmare 80 anställda i flera bolag riskerar nu att bli utan lön.

Annons

Det är i samband med den uppmärksammade Handelsbankenhärvan, där en bankchef i Stockholmsområdet misstänks ha beviljat lån på minst 9,5 miljoner utan säkerhet, som ljusdalsbördige Per Nygren häktats.

När Per Nygren genom bolaget Annonskraft Holding AB skulle köpa 75 procent av Ljusdalsföretaget Annonskraft i maj i år beviljades bolaget lån, men inte tillräckligt för att täcka hela köpeskillingen. Bankchefen, som är barndomsvän till Per Nygren, misstänks då ha lagt upp lån på andra personer men sedan betalat ut pengarna så att Per Nygren kunnat använda dem.

På onsdagen häktades Per Nygren vid Nacka tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri. Han nekar till brott.
Handelsbanken har dragit in de lån som Per Nygrens bolag har i banken och på torsdagen satt Peter Sedorowsky i krismöte med banken.

– Jag är chockad. Mitt enda intresse nu är att företagen som ingår i Nygren Invest kan betala sina anställdas löner så att de kan få mat på bordet och betala sina räkningar, säger han.

Åklagaren utesluter inte att härvan kan växa.
– Det finns bara tre misstänkta i dag. Utredningen får visa om det finns fler personer som är inblandade. Det är en lånekarusell och de har en tendens att växa. Gör den det så kan det bli väldigt omfattande, säger Hans Ihrman, åklagare vid Riksenheten för korruption.

Mer läsning

Annons