Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsinge Smådjursklinik har öppnat i Ljusdal: "Vi har haft jättemycket att göra"

Hälsinge Smådjursklinik har öppnat ny filial i Ljusdal. Än så länge har de öppet tre dagar i veckan men planerar att utöka öppettiden eftersom efterfrågan är stor. Fler veterinärer kommer också att nyanställas.
– Det är jättekul, säger Eva Eriksson, veterinär och delägare i kliniken.

Annons

På operationsbordet ligger en hund nedsövd. Ett område längs sidan av kroppen har rakats och veterinären Charlotta Enerud och djursjukskötaren Lina Skyttner tar försiktigt ut ett vävnadsprov från en liten öppning och lägger åt sidan. Det ska sedan skickas till analys.

När operationen är över får hunden en mjuk filt över sig.

– Nu kommer hon att få uppvakningsmedel så att hon vaknar på fem-tio minuter. Sedan kommer matte och hämtar henne, säger Eva Eriksson.

Eva är en av ägarna till Hälsinge Smådjursklinik, som tidigare hette Hudiksvalls Smådjursklinik och grundades för snart 18 år sedan.

Läs också: Sötchock på Smådjurskliniken

Sedan 2010 finns verksamheten även i Söderhamn och nu har de också öppnat en filial i Storhaga utanför Ljusdal.

– Vi fick veta att Ljusdals gamla djurklinik skulle lägga ner i oktober. Då tänkte vi att det blir lite långt att åka för Ljusdalsbor. Så då vill vi öppna något på plats och erbjuda vård för djuren här i Ljusdal, säger Eva Eriksson.

Så nu kan ägare av mindre djur komma till kliniken åtminstone tre dagar i veckan till att börja med för att få sina djur undersökta, vaccinerade, kastrerade, få hjälp med tandproblem och annat som kan tänkas behövas. Det har varit uppskattat.

– Vi har haft jättemycket att göra. Meningen är att vi ska ha öppet alla dagar så småningom.

Läs också: Hur katten tänker katten?

Totalt jobbar 22 personer på Hälsinge Smådjursklinik. Förutom sex veterinärer som kommer att turas om att åka till Ljusdal finns även djurvårdare, djursjukskötare och administrativ personal. Men med den nya filialen är planen att utöka antalet anställda.

– Vi kommer att behöva anställa fler och kommer att vara mellan tre och fem personer här varje dag som grundbemanning. Det behövs om vi ska hinna med.

I de trivsamma lokalerna finns väntrum, operationsrum, två undersökningsrum, samt labb. Även om det ibland kommer mindre djur som marsvin och kaniner är det är oftast hundar och katter som ägarna tar till kliniken, berättar Eva Eriksson.

Läs också: Molly är årets lussekatt – ska sprida glädje i den värsta tiden

Behovet av vård är egentligen ganska konstant, enligt Eva Eriksson. Men numera finns det fler alternativ att välja på när djuren blir sjuka.

– Man kan om man vill lägga mer vård på sina djur och göra mer avancerade saker.

Mer läsning