Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustav Fridolin: "Jag tycker aldrig att man ska spara in på skolan"

/
  • Gustav Fridolin (MP), språkrör och utbildningsminister, besökte Ljusdal på torsdagskvällen.

På torsdagskvällen klev utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) av tåget i Ljusdal och spenderade kvällen tillsammans med lokala partikamrater.
Ämnet var inte helt oväntat klimat – men det stora ämnet för hans resa gäller skolan.

Annons

På Solhuset samlades på torsdagen Ljusdals Miljöpartister för att diskutera klimat med Gustav Fridolin, ett av partiets språkrör.

– Det blir ett möte om klimat inför Paris (FN:s klimatkonferens i oktober). Om vad Sverige gör och hur vi kan bidra till att det blir ett bra resultat i Paris, sa Gustav Fridolin då tidningen träffade honom inför kvällens diskussioner.

Besöket i Ljusdal var en avstickare från en turné som Gustav Fridolin gör tillsammans med partiets pressekreterare Emma Stark.

Ämnet för den rundresan är dock inte klimat, utan skola och utbildning.

– Vi vill framför allt samla skolsverige, säger Gustav Fridolin.

Han menar att ända sedan kommunaliseringen av skolan har den person som suttit på hans jobb som utbildningsminister haft nära till att skylla skolans problem på kommunerna.

– Och kommunerna har nog ibland varit ganska kvicka på att skicka tillbaka ansvaret i statens knä. Det gör ingenting bättre för vare sig lärare, rektorer eller elever.

Han anser att kommun, stat och alla som har ansvar för skolan måste sluta peka på någon annan och i stället fokusera på att göra det som behöver göras.

Att minska barngrupperna i Sverige är en av de frågor som Gustav Fridolin, som utbildningsminister, driver.

I Ljusdal riskerar barngrupperna nu att bli större, när hela 3,3 miljoner måste sparas inom skolan.

TV + TEXT: Förskolelärare kritiska till sparförslag: "Det kommer gå ut över barnen"

Gymnasielinjer på Slotte kan läggas ner för att spara pengar

– Det är klart att man måste göra tuffa prioriteringar och någonstans måste man klara av att göra det lokalt, men vi vet att ju tidigare man sätter in stöd, ju större och bättre är förutsättningarna för eleverna, säger Gustav Fridolin.

På statlig nivå har regeringen gett Skolverket i uppdrag att ta fram ett förslag på en maxgräns när det kommer till barngrupper storlek. Det finns också en avsatt summa pengar, nästan 900 miljoner, enligt Gustav Fridolin, som ska hjälpa förskolor att minska barngrupperna.

Förutom visionen om minskade barngrupper, tycker Gustav Fridolin att besparingar inte ska göras inom skolan över huvud taget.

– Jag tycker aldrig att man ska spara in på skolan, för kostnaden blir större senare, säger han och fortsätter:

– Kostnaderna för människor som inte riktigt får en chans att bidra med det man kan bidra med stiger. Och då vet vi att den viktigaste faktorn bakom att människor ska få leva ut sin fulla potential, och bli de människor som de vill vara, är hur skolan fungerar. Då hamnar man i en ond spiral – de sociala kostnaderna stiger och för att hantera det tvingas vi skära i skolan.

LÄS MER:

Skolan behöver miljoner

Mer läsning

Annons