Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldet lyser - med sin frånvaro

/
  • Göran och Ulf Petersson granskar de borrkärnor som är resultatet av första provborrningen. Resultatet var negativt.

Provborrningar efter guldfyndigheter i skogarna mellan Näsberg och Ängratörn. Det första borrhålet visade ingenting men sökandet fortsätter.

Annons

– Vi är ute efter järnmalm som innehåller arsenik och guld, säger Göran Petersson medan han tittar på borrkärnorna som ligger i lådor och som är noga uppmärkta på djupet.

Det mesta kan han avfärda med blotta ögat. Ibland kommer luppen fram och med kompassen mäts vinkeln på kärnriktningen i borrkärnan

Så kommer något som glimmar. Det kan till och med ett otränat journalistöga se.

– Men det är inte guld. Det är kopparkis i gabbron som glimmar. Hade vi haft kvalitet i tre meter kunde det varit intressant men här är det en decimeter och det är alldeles för smått, säger Petersson.

Denna första analys gav således inte anledning till något glädjeskutt. Men så är det i den här branschen. Det blir många missar för varje lyckad provborrning.

Borrteamet får order att bryta. Det finns ingen anledning att borra djupare på just den här platsen. Det blir flytt söderut, där ytterligare en magnetisk bubbla upptäckts som kan indikera att det finns malm av just det slag som Botnia söker.

– Vi hade förstås hoppats på ett väsentligt bättre resultat men det är bara att gneta på. Man får räkna med att borra mellan fem och tio hål innan man träffar rätt, säger Göran Petersson.

Mer läsning

Annons