Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränser mer flytande på sjön

/
  • Sjösättning av Ribbåten (rib står för rigid Inflatable boat) som kan göra 35 knop plus.

Ett nytt samarbete sjösattes under helgen. Med båt bevakades Ljusnan kring Torön i Järvsö av polis och Kustbevakning i syfte att göra Ljusnan säkrare.

Annons

Under fredags- och lördagskvällen bevakade polisen och Kustbevakningen Ljusnan från båt. Ett flertal personer stoppades för bristande lanternföring. De saknade lampor på sina båtar.

– En del båtar kommer direkt från fabrik utan tillräckligt med lanternor. Det är konstigt, en bil skulle aldrig säljas utan framlyktor, säger Björn Meijer.

Ett nytt avtal mellan myndigheterna har lett till detta samarbete mellan polisen och Kustbevakningen om tjänstgöring och utbildning. Björn Meijer från Kustbevakningen Gävle berättar att de själva inte har några egna rättsliga befogenheter på land. Där kommer polisen in i bilden.

– Det stora målet är att förebygga. Folk på sjön ska veta att vi kan dyka upp, säger Kristoffer Halvarsson, tjänstgörande polis på båten.

– Och att sprida information, tillägger Björn Meijer.

Området som bevakades i helgen var Torön med omnejd.

– Gränsen för fylleri är lite mer flytande på sjön. Det är inte som på land, säger Björn Meijer.

Det finns ingen nedre gräns för sjöfylleri. Händer en incident och förarens alkoholintag har spelat in i händelsen åtalas föraren för sjöfylleri. För grovt sjöfylleri går gränsen vid 1 promille alkohol.

Mer läsning

Annons