Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granjakt timme för timme

/

Mycket snö gör det svårare att ta sig fram i skogen vilket i sin tur bidrar till att det är svårare att få tag på en gran till jul. Att det är granbrist hörde vi talas om, men några granar måste det väl ändå finnas kvar att köpa? Tre dagar till julafton– och vi åkte ut på granspaning.

Annons

10.15 Snöflingorna faller ned från en grå himmel och vi i princip skottar bort snön från bilen, fotografen Linda och jag. Det blåser ute och kylan smiter in under kapporna och skapar frysloppor på kroppen. Det är enkelt att förstå att det varit besvärligare att hitta och hugga ned granar i år. För att det är brist och svårt att få tag på en julgran just nu har vi hört talas om. I torsdags till exempel, fick Linda kapitulera, och förlorade fighten om att få en riktig kungsgran till hemmet. I stället svängde hon in till svärfar, kastade upp en plastgran på biltaket och körde hem.

10.25

Vi svänger in på Preem i Ljusdal och våra ögon far fram och tillbaka över parkeringen med fokus inställt på granar.

Tidigare under morgongen har Lars Persson, sekreterare för Lions i Färila, berättat för oss att så vitt han vet finns det granar både här och på Preem och OKQ8 i Färila. Lions har sedan 1990-talet sålt granar via mackarna. Lars Persson bekräftar att det har varit besvärligt att hugga granar denna vinter, men att de har gjort så gott de kunnat och ändå fått ihop flera hundra stycken.

– Vi märkte ut granarna med ett rött band redan när det var barmark, så man ser vilka de är. Nu, med denna snömängd, ser man inte skillnad på en fin och ful gran.

Lions har även huggit cirka 30 granar till efter att all snö kom, för att det funnits en efterfrågan. Och visst har det kommit med en och annan mindre vacker gran då också.

– Men de har gått åt de med, säger Lars.

Och vi hittar två granar utanför Preem, Linda och jag. Två pyttesmå. Och nog går det att säga att de går in under kategorin "mindre vackra granar".

10.45 Linda och jag styr kosan mot Färila, spejar med blicken över vidderna, hör på radion att världen ska gå under i dag och så säger vi till varandra att de snöklädda bergen är vackra. Vackra och fulla med gran. Så nära, men ändå så långt borta.

11.00 – Den fula som finns kvar står här ute. Det är förmodligen den enda kvar i hela kommunen, säger Stefan Mårdberg på Preem i Färila.

Granen, större än den på Preem i Ljusdal men lika gles, står lutad mot mackens vägg.

Stefan Mårdberg berättar att han har märkt att fler köper gran i år jämfört med tidigare.

– Förmodligen för att människor har dragit sig för att gå ut i snön och hugga en egen. I går ringde en person från Ljusdal och bad oss att hålla en gran, för det fanns tydligen inga fler där.

11.10 En liten runda genom Färila och vi finner två granar till på OKQ8, ganska täta och stora, i alla fall på tjugo meters håll.

11.30 Åker förbi kommunens kanske största julgran, placerad utanför kommunhuset i Ljusdal. Där träffar vi på Frida Hellström, boende i Ljusdal, som ännu inte tagit in någon gran. Men hon räds inte snön och tänker bege sig ut i skogen i morgon för att hitta en vacker gran att klä med glitter, kulor och en stjärna.

– När vi bodde i Skåne hade vi en plastgran. Men nu bor vi ju där det finns julgranar, säger hon.

11.40 Vi håller tummarna för att Frida hittar sin gran och sedan sammanställer vi listan på hur många julgranar det finns kvar att köpa i Ljusdal och Färila, vilket är: Fem stycken, varav två är lite fula. Men de doftar nog minst lika gott ändå.

Mer läsning

Annons