Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott betyg för julborden

/
  • Julbord kan i värsta fall vara fullt av bakterier och virus om hygienhanteringen inte sköts.

Om julbord hanteras fel kan bakterier och virus frodas i maten. Men enligt en inspektion av kommunens miljöenhet klarade sig julbufféerna i Ljusdals kommun med gott betyg.

Annons

Armin Fattah, livsmedelsinspektör på kommunens miljöenhet, genomförde ett julbordsprojekt under julen.

- Jag tycker att resultatet var väldigt bra. Företagen skötte sig generellt sett bra och har tagit till sig de regler som finns, säger han.

Armin Fattah besökte flera restauranger med julbordservering för att bland annat kontrollera rutiner för kylförvaring, varmhållning och andra viktiga faktorer kring hygienhantering av maten.

I kommunen kontrollerades Järnvägs, Helsingegården i Järvsö, Hamra vildmarkscenter, Fröken Olsson kök och café på Koppargården, Harsagården och Hembygdsgården i Ljusdal.

Några mindre anmärkningar framkom på några av restaurangerna. Det handlade bland annat om förhöjd temperatur på rökt lax, räksallad och sill.

- Råvaran behöver vara ute under väldigt lång tid för att det ska var farligt. De avvikelser som jag påträffade låg bara framme under en kort tid, därför var det inte så allvarligt.

Som del i projektet ingick också kontroll av restaurangernas rutiner kring alkoholservering.

- Vi har bland annat kontrollerat ordningen och eventuell överservering. Allihop skötte sig utan anmärkningar, säger alkoholhandläggaren Lennart Diamant.

Mer läsning

Annons