Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godkänt för kraftverksbygge i Hennan

Länsstyrelsen ger Ljusdal energi stort godkänt för kraftverksbygget i Hennan. I sommar ska bolaget i samråd med länsstyrelsen återställa växtligheten på stränderna vid in- och utloppskanalen vid Hennan och Bäckesjön.

Annons

Länsstyrelsen har bland annat fått in klagomål från berörda fastighetsägare och bybor. Bland annat har arbetena kritiserats för att ha orsakat sedimentation och grumlingar i Hennan och Bäckesjön då massor lagts upp där samt att sprängämnesrester dumpats i Bäckesjön efter tunnelbygget.

Länsstyrelsen konstaterar i ett beslut att arbetena i huvudsak överensstämmer med de krav som ställts i vattendom, meddelade beslut och förelägganden från länsstyrelsen och miljöbalkens hänsynsregler.

Utöver vattendomen har Ljusdal energi fått tillstånd att anlägga en fångdamm i Bäckesjön. Fångdammen utgör i dag en ny strandlinje, som anpassats till omgivande mark.

Utanför fångdammen anlades också en arbetsplattform, som numera är riven. Även massor som lagts upp i sjön har tagits upp och forslats bort.

Dykare har undersökt området kring utloppskanalen och inte kunnat finna någon omfattande sedimentation.

Mer läsning

Annons