Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godkänt betyg för friluftslivet

/
  • Finns det skolskogar i kommunen? Det är en av de frågor som ingår i enkäten om friluftslivet – en fråga som Ljusdal kan svara ja på.

Ljusdals kommun placerar sig på den övre halvan av Naturvårdsverkets ranking över Sveriges friluftskommuner 2011.

Annons

– Det är positivt. Och det görs ju mycket inom friluftslivet, även med de små resurser vi har, säger Pär Ferm, fritidschef vid kommunen.

I Naturvårdsverkets mätning av hur tillgängligt och attraktivt friluftslivet är hamnar Ljusdal på plats 79 bland landets 290 kommuner.

Bäst i landet placerade sig Örnsköldsviks kommun, som därmed fick titeln Sveriges friluftskommun 2011.

Jämför man med andra län ligger Gävleborg på plats 14 av 21 i rankingen.

Totalt 267 kommuner har svarat på en rad frågor om vilka planer som finns för att utveckla friluftslivet, vilket samarbete och vilka aktiviteter som bedrivs och hur man informerar allmänheten.

Pär Ferm är en av flera kommunanställda som hjälpts åt att besvara enkäten. Han tycker att det händer en hel del inom friluftslivet, bland annat vad gäller fiske och det projekt som kallas Tillväxtleder.

– Det handlar om att hitta leder i samarbete med näringen, som man kan sälja som paket. Vi vill ha en "E4" med vandringsleder genom Hälsingland. Målet är att lägga den så att den följer vår blåa åder, Ljusnan, för där har man också kommunikationer, säger Pär Ferm.

Mer läsning

Annons