Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glesbygdsstöd betalar hemkörningen

/
  • Syftet med glesbygdsstödet är att värna om de små butikerna. Inköp av varor som ska köras hem till en kund gör man därför i butiken på landet.

Matkassen hem till dörren med hjälp av glesbygdsstöd.

Annons

I Ljusdals kommun finns i dag cirka 75 personer som med hjälp av glesbygdsstöd får hemsändning av varor. Fem av dem berörs av en eventuell nedläggning av Krogsvängen i Korskrogen utanför Färila.

– Det finns ingen handlingsplan i nuläget för hur vi ska lösa det här om Krogsvängen lägger ner. Men vi kommer att lösa det här på något annat sätt åt de här kunderna. När en affär har lagt ner har vi flyttat över tjänsten till en annan affär som utför samma syssla. När till exempel butiken i Nybo lades ner flyttade vi över till en affär i Järvsö, berättar Lena Persson, färdtjänsthandläggare och ansvarig för hemkörning av varor och glesbygdsstödet.

De utövare som sköter hemkörningar i dag har avtal med Ljusdals kommun och syftet med stödet är att bidra till att servicen ska få finnas kvar även på mindre orter.

– Flyttar man då över till en affär på en större ort tappar man ju grundtanken, säger Lena Persson.

I dagsläget är det totalt sju utövare som kör ut varor med glesbygdsstöd och de får betalt för att plocka ihop varorna samt för utkörningen beräknat per kilometer.

Mer läsning

Annons