Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genom linsen med ung fotograf

/
  • Wilhelm Jönssons första kamera var en Olympus kompaktkamera. Han köpte sedan en Canon 600D, som hans pappa nu tagit över medan han själv köpt en Canon 70D, som han är väldigt nöjd med.
  • Wilhelm Jönsson visar upp sina bilder. Hans stora förebild inom fotografering är naturfotografen Brutus Östling.
  • Den här bilden blev utvald till månadens bild i februari, temat var kontakt. Den är tagen av Wilhelm Jönsson under en klassresa i sjunde klass till Stockholm, på Plattan på Sergels torg.
  • Bilden på räven togs av Wilhelm Jönsson under försommaren och den har varit med i en utställning som Wilhelm haft på Ljusdals bibliotek i juni och juli månad.
  • Bilden på haren är tagen av Wilhelm Jönsson nära Hamra nationalpark. Bilden har även varit med i tidningen Foto, tillsammans med bilder från andra medlemmar i Ljusdals fotoklubb.
  • Wilhelm Jönssons tips till den som vill börja fotografera är att man bara ska börja och fota mycket och satsa på en bra kamera.
  • Wilhelm Jönsson ska börja i nionde klass på Tallbacken och klassen ska iväg på en elva dagar lång resa till bland annat koncentrationslägret Auschwitz och Berlin i Tyskland. Då ska givetvis kameran med, säger han.

Wilhelm Jönsson skaffade sin första kamera när han var tolv år. Året efter gick han med i Ljusdals fotoklubb och har nu två år senare blivit utvald till månadens fotograf och ställt ut sina bilder på Ljusdals bibliotek.

Annons

– Här hade jag följt några smårävar under försommaren vid vår sommarstuga i Fågelsjö runt deras rävgryt. Och efter ett tag så började de vänja sig vid min närvaro.

Det säger femtonårige Wilhelm Jönsson i sitt hem i Ljusdal när han visar upp bilden på en räv med ett byte i munnen. Han blev utsedd till månadens fotograf i juni av Ljusdals fotoklubb där han varit medlem sedan han var 13 år. Bilden är en del av en utställning som Wilhelm Jönsson haft på Ljusdals bibliotek under juni och juli månad.

– Det har varit superkul att få visa upp mina bilder på biblioteket och folk har sagt att de tycker att bilderna är väldigt bra, säger han och ler.

Wilhelm Jönsson har alltid tyckt om att rita och måla och steget vidare till fotografering var inte särskilt långt. När han var tolv år skaffade han sin första kamera, en Olympus kompaktkamera och satte i gång att fota direkt – hela tiden och överallt.

– Det är himla roligt att avbilda verkligheten i små ögonblick, säger Wilhelm Jönsson.

När han fyllde 13 år skaffade han en ny kamera, en Canon systemkamera och gick med i Ljusdals fotoklubb. Det var hans pappa som hjälpte till att hitta klubben.

– Det är jätteroligt att få träffa andra med samma intresse och prata om foto.

– Klubben betyder mycket för mig men jag hade nog fotograferat ändå men det är skönt att komma dit och få inspiration och en push en gång i månaden, säger Wilhelm Jönsson.

Klubbens medlemmar träffas en gång i månaden och då utser de vem som har tagit månadens bästa bild. Alla medlemmar skickar in sina förslag och tidigare vinnare utser den nya vinnaren, och tre eller fyra gånger har Wilhelm Jönssons bilder blivit utvalda till månadens bild.

Djur och natur är Wilhelm Jönssons favoritmotiv. Han fotograferar som mest när han är i sommarstugan i närheten av Fågelsjö, och gärna tidigt på morgonen, även fast han inte direkt är någon morgonmänniska.

– På sommaren brukar vi åka iväg vid sextiden på morgonen för det är då djuren rör sig mest och då kan vi vara ute i flera timmar.

Wilhelm Jönsson visar en bild av en hare som han fotograferade nära Hamra nationalpark med sitt teleobjektiv. Bilden har publicerats i tidningen Foto där Ljusdals fotoklubb presenterades med bilder från olika medlemmar.

– Man blir lycklig att komma hem med en så bra bild, och då är det värt att gå upp så tidigt, säger han.

Just nu är fotograferandet bara en hobby och inget som Wilhelm Jönsson tänkt arbeta med i framtiden.

– Det känns som en svår bransch och just nu vill jag satsa på något säkrare, men kanske, det beror på hur det blir i framtiden, säger Wilhelm Jönsson.

Mer läsning

Annons