Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal bykvarn får nytt liv

/
  • Pelle Nyberg fick idén om att väcka liv i pappas kvarn igen sedan han hade slutat med mjölkkor på sin gård i Delsbo.
  • Kvarnägaren Anita Söderberg visar packningsrummet som är inrett med ekologiskt material.
  • Delägarna i Hälsingemjöl är, från vänster Anita Sjöberg som bor på Engbergs, Ulf Andersson, bonde i Färila, Pelle Nyberg, bonde i Delsbo och Lars Alkerud, också bonde i Delsbo.

Den har inte malt på 20 år. Men nu har bykvarnen vid Engbergs i Nordsjö väckts till liv igen och återinvigs på lördag.

Annons

– Det blir väldigt spännande, säger syskonen Anita Söderberg, ägare till kvarnen, och hennes bror Pelle Nyberg, som är bonde i Delsbo.

Deras pappa Erik drev kvarnen till i början av 1990-talet och syskonen sprang runt i kvarnen som barn och hjälpte till.

Anita, Pelle, Ulf Andersson, bonde i Färila och Lars Alkerud, bonde i Delsbo, bildade den ekonomiska föreningen Hälsingemjöl för att driva kvarnen.

– Vi har gått igenom och rengjort alla maskiner och elevatorer. Vi ska försöka vara rena rakt igenom, säger Anita och visar packrummet, som är inrett av ekologiskt material.

– Vi är snart certifierade.

I kvarnen ska de mala kravodlat mjöl från närområdet, som kan vara Hälsingland eller hela Gävleborg.

Det blir en liten bykvarn som förr. Den ska mala korn, råg, vete, dinkelvete och nakenhavre.

– Vi börjar i mindre skala med vår egen säd, berättar Anita.

Vid nyinvigningen på lördag blir det visning av kvarnen och malningen, tal, underhållning av Pelle Nybergs grupp Gubbröra, kaffeservering och försäljning av nymalt mjöl.

Mer läsning

Annons