Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla och nya JIF:are återförenades på 100-årsdagen

/
  • På kvällen träffades runt 140 gamla och nya JIF:are på Järvsöbaden, men för att förlänga firandet träffades ett antal på Bergshotellet för en gemensam lunch.
  • Beröm östes över Järvsö IF:s ordförande Olle Arvidsson, som guidat många unga idrottare under sina dagar.
  • Hasse Eriksson och Stefan Tönners på lunchen inför Järvsö IF:s 100-årsmiddag.
  • Maje Lindholm, Conny Silfver och Bosse Lindholm.
  • Lars Hamrebjörk, Kenneth Jonsson och Lena Öhagen Sandin.
  • Erik Wiger och Yngve Andersson.

1905 var året då Järvsö IF bildades. 100 år senare, exakt på dagen, träffades ett stort antal människor som någon gång i sitt liv varit aktiv i föreningen.

Annons

Det var genom en viss Oskar Gustavsson som Järvsö IF kom till en gång i tiden. Han flyttade till Järvsö från Söderhamn och blev drivande i ett gäng unga killar som ofta samlades på Kramstalägret för att spela fotboll. Han lyfte frågan om huruvida de skulle starta en förening, och på den vägen är det.

På lördagen fyllde Järvsö IF 100 år och är fortfarande en aktiv förening inom friidrott och alpin skidåkning.

För att fira sina 100 år som förening har Järvsö IF satsat lite extra krut på en del tävlingar under året som varit. De inledde med en jubileumsupplaga av Hälsingespelen i Bollnäs och nu senast var det Lilla Olympiaden, som blev en riktig succé.

– Det var som kronan på verket, säger Olle Arvidsson, ordförande i Järvsö IF sedan många herrans år tillbaka.

I helgen var det dock dags för det riktiga firandet. Runt 140 gäster hade anmält sig till jubileumsmiddagen på Järvsöbaden.

– Men så tänkte jag till lite, säger Olle Arvidsson.

– Hur ska alla hinna prata med varandra? Jag bestämde att vi skulle köra en gemensam lunch också för de som ville.

Och det var det många som var sugna på. Ett stort gäng samlades på Bergshotellet i Järvsö för att prata av sig. Vissa hade inte setts på 30-talet år – och vissa bor riktigt långt bort numer.

Stefan Tönners reste hela vägen från Atlanta i USA för att delta i 100-årsfirandet.

– Det måste man ju, jag har ju varit Järvsöidrottare, säger han.

Hans gren då han var aktiv hemma i Järvsö var löpning på medeldistans.

Stefan överöser Olle Arvidsson och Bosse Lindholm med beröm och menar att de har hjälpt till att forma honom till den människa han är i dag.

– De lärde oss att man kunde göra vad man ville i livet.

En annan som åkte långt var Kenneth Jonsson som kommit "hem" till Järvsö från de djupa Smålandsskogarna. Han bodde aldrig i Järvsö, men ändå har föreningen betytt mycket för honom i livet.

– Jag brukar säga att JIF är som ett gift – man kan inte vara utan Olle och Järvsö.

Lena Öhagen Sandin håller med och trycker på hur mycket det betydde att ha engagerade ledare när hon höll på med friidrott.

– Och vilken nytta man har av det i dag, säger hon.

– Det är jättehäftigt.

Under åren, och kanske främst under föreningens storhetstid på 70-talet, har Järvsö IF fostrat en hel del elitidrottare på friidrottssidan. 21 av dem har nått landslaget.

– Två av dem är döda i dag, men av de övriga 19 kommer 15 stycken till middagen i kväll, berättar Olle Arvidsson.

En av dem är Conny Silfver som var med i det allra första VM:et i friidrott 1983. Han tävlade då för Sverige i tiokamp. Även han menar att tiden i Järvsö IF formade honom, trots att han vid tiden för VM hade bytt klubb till Hässelby, där han fortfarande är aktiv som tränare.

– Det som Olle och Bosse byggt upp var det som formade en ordentligt. Det intresse och kunskap de bidrog med och ett ordentligt ledarskap – det har jag tagit med mig till Hässelby, säger Conny Silfver.

Under kvällen på Järvsöbaden åts det alltså jubileumsmiddag, men det var också några som fick ta emot så kallade förtjänsttecken från Svenska friidrottsförbundet. Mats Åkerlind fanns på plats för att uppmärksamma flera av Järvsö IF:s medlemmar.

Mer läsning

Annons