Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gädda attraktivare än öring"

Ur turistisk synpunkt är gäddfiske attraktivare än öringsfiske. Det anser Orsa Besparingsskog som bemöter den kritik som riktats mot miljökonsekvensbeskrivningen inför kraftverksbygget i Älvho. Samtidigt söks förlängd arbetstid för det gamla kraftverksprojektet.

Annons

För 16 år sedan fick Orsa Besparingsskog tillstånd att bygga kraftverk med vattenföring i bergtunnel. 2007 skickades en ny ansökan om miljödom in för att i stället gräva kanal.

I juli går nuvarande tidsfrist för bergtunnelbygget ut. Därför söker Orsa Besparingsskog förlängning.

– Vi vill ha ytterligare en utväg, förklarar besparingsskogens förvaltare Carita Bäcklund ansökan som gäller det gamla tillståndet.

Torgil Melin, tillförordnad rådman på miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, kan i dag inte säga när det kan bli aktuellt med dom i Älvhomålet som gäller ansökan från 2007.

Myndigheter som Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Dalarna har haft synpunkter på den miljökonsekvensbeskrivning som Orsa Besparingsskog lämnat in till miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. Bland annat anses påverkan på fiskbeståndet inte ha någon avgörande betydelse för prövningen i miljödomstolen. Walter Johansson kommenterar vidare oron för att gäddor ska sprida sig i Vassjöån och tilloppskanalen till kraftverket med att gäddfiske är attraktivare än öringsfiske när det gäller utländska gäster.

Mer läsning

Annons