Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra timmar blev fyra dagar

/
  • För Dilan Yuksel och hennes dotter Helin blev hemresan betydligt längre än väntat. Allt på grund av askmolnet över Europa.

Hemresan från Turkiet blev längre än väntat för Dilan Yuksel och hennes fyraårige dotter Helin.
Precis innan planet skulle lyfta fick piloten besked om askmolnet och det stängda luftrummet.
En fyra timmars flygresa förvandlades till en fyra dagar lång bussresa genom Europa.

Annons

– Det var fyra hemska men också bra dagar, säger Dilan Yuksel, dagen efter att hon kommit hem till Ljusdal.

Bagaget hade checkats in, pass- och säkerhetskontrollerna passerats och boardingen genomfördes smidigt. Men väl på planet ropade piloten ut nyheten om vulkanutbrottet på Island och hur stora delar av det europeiska luftrummet var stängt för trafik. Planet tömdes på folk och flygbolaget Turkish Airlines ordnade fram bussar och övernattning på hotell.

När Dilan Yuksel kom tillbaka till flygplatsen morgonen därpå fanns ingen ny information. Istället började sökandet efter ett bussbolag med lediga platser, vilket visade sig vara lättare sagt än gjort i det kaos som rådde på Istanbuls flygplats. Så gott som alla bolag var fullbokade och alla bussar abonnerade. Men tillsammans med sin svåger, som Dilan av en slump träffade på flygplatsen, lyckades hon samla ihop 35 svenskar som alla skulle till Stockholm. Efter tretton timmar lyckades gruppen få tag på en buss som kunde köra alla till Kroatien.

– Tiden i Istanbul var den värsta, att inte veta hur man skulle ta sig hem. När bussen äntligen var bokad var det en sådan lättnad, många grät och tjoade av lycka.

Väl framme i Kroatien lyckades gruppens boka en ny buss, som skulle ta de strandsatta resenärerna hela vägen till Halmstad. Stopp längs vägen gjordes bara för att äta, gå på toaletten och handla vatten. När bussen nådde Tyskland började Dilan känna att hon snart var hemma.

– Vi bara körde, alla ville hem. Det var jobbigt men samtidigt var det en grupp med härliga människor. Och min dotter sov mest hela vägen, hon är en riktig kämpe.

Bussresorna kostade henne 4 600 kronor och fyra missade dagar på jobbet. Turkish Airlines har meddelat att flygbolaget kommer att ersätta större delen av resekostnaderna.

Mer läsning

Annons