Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra djurförbud i Ljusdal

I Ljusdals kommun finns fyra djurförbud registrerade i Jordbruksverkets nationella djurförbudsregister. Vanligast är att hund- och kattägare får djurförbud.

Annons

Djurförbudsregistret fungerar som ett nationellt register där alla länsstyrelser har möjlighet att ta del av uppgifter om personer som har förbud att ta hand om djur. I nuläget finns det totalt 19 djurförbud registrerade hos Jordbruksverket som rör Hälsingland. I hela länet är det 31. Det visar ett utdrag från Jordbruksverkets centrala register över människor med djurförbud i landet.

– Registret är ganska viktigt för oss. Det väsentliga är att folk inte ska kunna mörka ett djurförbud genom att flytta till ett annat län. Det var möjligt tidigare, säger Lars Bondeson, chef för länsveterinärenheten på länsstyrelsen.

Ett djurförbud kan vara utformat så att man inte får ha något djur alls, eller att man inte får ha ett särskilt slags djur. I Ljusdals kommun är det i dagsläget fyra personer som har djurförbud. Förbuden gäller i några av fallen hundar och katter, men även lantbruksdjur som nötkreatur. I ett av fallen har en lantbrukare förbjudits att ha hand om lantbrukets djur efter allvarliga brister i skötseln. Flera av djuren tvingades att avlivas och djurägaren har nu endast tillåtelse att ha enstaka sällskapsdjur.

– Det vanligaste är att det rör ett visst djurslag. Exempelvis att man inte får ha får för man har skött dem illa, medan hunden och katten på gården mår bra. Då får man ha dem kvar, säger Lars Bondeson.

Mer läsning

Annons