Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt ös på Bränta

/
  • Traktorpulling går ut på att man drar en viktad släde framåt tills maskinen inte orkar mer. Ju längre man kommer, desto bättre.
  • Karl Markusson, 9 år, från Ljusdal, lyckades dra vagnen längs hela tävlingsbanan.
  • Kompisarna Lenina Söderlund, 10 år, Delsbo, och Isa Eklund, 10 år, Hedsta, följde lördagens traktorpulling.
  • 9-årige Gustav Ullander från Bjuråker deltog i gräsklipparklassen.
  • Ibland kunde det låta rejält från traktorerna, och många i publiken hade varit smarta nog att ta med sig hörselkåpor och öronproppar. För övriga var det bara att hålla för öronen efter bästa förmåga.
  • – Ljusdals kommun är en motorkommun och det är många som är intresserade. Tävlingen har blivit populärare för varje år, säger arrangören Bertil Olsson, ordförande i Hälsinglands traktorpullingförening.
  • Fordonen som tävlar har allt från 25 till 1 000 hästkrafter. I den modifierade klassen kan traktorernas motorer komma från stridsfordon och flygplan.
  • Det rykte och dånade rejält från flera fordon under lördagens traktorpulling på Bränta.
  • Ett stenkast från tävlingsbanan körs det också traktorer, men betydligt mindre sådana. Friskolan Nytorp erbjöd de allra minsta att testa köra deras radiostyrda traktorer. En som ville testa var Liam Blixth från Ljusdal.

För den tävlingssugne, den motorintresserade eller bara den som tycker om när det ryker och dånar. På lördagen gick årets traktorpulling på Bränta av stapeln och lockade runt 3 000 människor som ville se ett 50-tal ekipage tävla i olika klasser.

Annons

En stor publik trängdes på lördagen längs den 100 meter långa tävlingsbanan på Bränta. För fjärde året arrangerades traktorpulling där och lockade många människor att tillbringa dagen i motorfordonens tecken. Traktorpulling går ut på att man ska dra en bromsvagn efter sig, och den som tar sig längst vinner. Allt från bondtraktorer till supertrimmade fordon deltar.

– Två kategorier av traktorer är med och tävlar. Dels de som tar traktorn som de har hemma, och så är det de som kör med modifierade vansinnesprojekt. Vi har ett ekipage som har en stridsvagnsmotor och en annan som har flygplansmotor, säger arrangören Bertil Olsson, ordförande i Hälsinglands traktorpullingförening.

I flera olika klasser gjorde deltagarna upp om vinsterna. Flertalet ekipage klarade 100 meters-gränsen till publikens jubel. Deltagarna kom främst från Ljusdal med omnejd. Även några ekipage från Norge deltog. Nyhet för i år var barnklassen, där barn tävlade på gräsklippare.

– Vi har märkt att det finns ett väldigt stort intresse även bland barnen att vara med och tävla, säger Bertil Olsson, ordförande i Hälsinglands traktorpullingförening.

En som på eftermiddagen laddade upp för att tävla var Karl Markusson, 9 år, från Ljusdal.

– Det är pirrigt. Det är min första tävling. Jag har tränat lite grann och ska tänka på att köra rakt på banan, säger Karl Markusson innan han begav sig bort mot sin gräsklippare.

Kort därefter satt barnen redo på sina gräsklippare och gjorde sig beredda att dra bromsvagnen så långt som möjligt.

– Detta är inte gulligt eller sött, utan tufft något så djävulskt, så ni får passa er vad ni säger, sa speakern Erik Norrman uppfodrande till publiken som kanske råkat säga att gräsklipparklassens deltagare var gulliga.

Drygt 3 000 personer kom för att titta på när traktorer i olika klasser, standard och modifierade, gjorde upp om segrarna. Två som satt i solstolar bredvid tävlingsbanan var kompisarna Lenina Söderlund, 10 år, Delsbo, och Isa Eklund, 10 år, Hedsta.

– Det är spännande. Man vet inte hur långt de kommer att dra. Vissa är bra och andra är dåliga, säger Lenina Söderlund och Isa Eklund håller med:

– Allt beror på vilken hastighet de har. Om det går för sakta så kommer de inte så långt och för fort är inte heller bra. Lagom fart är bäst, då kommer man långt, säger hon.

Efter en halvtimmes paus var det så dags för finalen. De som lyckades bäst i första heatet, startade sist i finalen. På kvällen väntade after-pulling med musikunderhållning, mat och prisutdelning. Och arrangören Bertil Olsson var på eftermiddagen nöjd med årets traktorpulling.

– Här finns det potential att fortsätta utvecklas. Det är roligt med evenemang som lockar flera generationer, säger Bertil Olsson.

Mer läsning

Annons