Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fulla orderböcker hos Peges

/
  • Det går bra för Peges i Ljusdal, enligt platschefen Ingvar Jonsson. Många kompletta fordonshytter monteras ihop i deras verkstadshall.
  • Fredrik Eriksson svetsar fast detaljer på hytten.
  • Hytterna lackas numera ofta med pulver som värms i en ugn så att det smälter och ger ett starkt ytskikt.

Konjunkturen sviktar i Ljusdal liksom i resten av Sverige. Men några ljuspunkter syns ännu på kartan. Hos Ljusdalsföretaget Peges är orderböckerna fulla.

Annons

- Just nu ser det bra ut i böckerna, åtminstone för några månader framåt. Vi har plockat in extrapersonal från andra ställen, säger platschefen Ingvar Jonsson.

En anledning till att det går bra för företaget tror Ingvar Jonsson kan vara att Peges kan göra kompletta produkter, från planering och ritning i samarbete med kunden till en slutmonterad och färdig produkt.

- Det är inte så många som gör det. Sedan är vår arbetsstyrka bra, med personal som har funnits här länge och är duktiga.

Ändå kan de känna av att konjunkturen har påverkat deras kunder, men bara inom vissa branscher. Peges tillverkar främst fordonshytter till truckar, skogsmaskiner och kranar till olika kunder i runt om i Sverige.

- Produktion till skogsbranschen är lägre än normalt. Men truckar på den internationella marknaden fungerar fortfarande.

Produktionen börjar på ritbordet där produkten planeras tillsammans med kunden. Ergonomi, bra sikt och bra funktion är viktigt när hytterna utvecklas.

- Vi är med och ger förslag till kunden om vad vi kan producera. Numera ritar man klart artificiellt på datorn innan man bygger prototypen, berättar Jens Schulstad, en av konstruktörerna på Peges.

När ritningen är klar skär laserskärare med stor precision ut bitar i rostfritt stål, som sedan pressas och formas i fixturer innan delarna svetsas, monteras och lackas.

- Vi gör kompletta delar från råmaterial och levererar även plåtbitar till vissa företag. Men för det mesta sätter vi ihop en färdig produkt, säger Ingvar Jonsson.

Mer läsning

Annons