Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart när Järvsös veteraner friidrottar

/
  • Axel Fernaeus, 87 år, håller sig i form med hjälp av friidrott. Han ser fram emot helgens SM i Uddevalla.
  • Friidrottstävlingen hölls på hög höjd med vacker utsikt.
  • Eva Nordin, 62 år, tävlade i diskus och kulstötning för första gången under måndagskvällen.
  • Kerstin Norin och Olle Arvidsson höll reda på idrottarnas prestationer.

Järvsös veteraner inom friidrott satsar på att ha det trevligt tillsammans och tränar gärna med ungdomarna i klubben. Något som brukar ge resultat även på prispallen.

Annons

Det är en härligt solig kväll på Strandvallen i Järvsö. Uppe på kullen är utsikten över kyrkan och bergen i fjärran hänförande. Parkeringen nedanför är full av bilar som deltar i kvällens bilbingo.

Funktionärerna i blå tröjor mäter idrottarnas kast med slägga, spjut, diskus och kula. Det finns tävlande i olika åldrar, men de som deltar i kvällens veteran-DM är från 35 och 87 år gamla. En av dessa är Eva Nordin är 62, som för kvällen deltar i kulstötning och diskus för allra första gången.

– Jag springer egentligen 100 och 200 meter. Men nu har jag fått en lårskada och då tänkte jag att något måste jag ju göra. Så då kastar jag diskus, så att man får vara med. Resultatet spelar ingen roll, det är så roligt att vara med.

Eva tävlade i friidrott som ungdom på 60-talet. Numera tränar hon tillsammans med sin 39-åriga dotter.

– Nu ska vi till SM i helgen, säger hon glatt.

Tävlingsledaren Olle Arvidsson berättar att distriktsmästerskapet är en liten uppvärmning inför helgen, då 12 veteraner från Järvsö IF ska åka till Uddevalla och tävla på SM. Han har gott hopp om att Järvsö kommer att ligga bra till under lagtävlingen.

– Vi ligger aldrig sämre till än topp tio i Sverige. I SM inomhus i vintras blev vi tredje bästa klubb. Det var två Stockholmsklubbar och lilla Järvsö som trea.

Olle tror att hemligheten ligger i att de har en bra bredd bland idrottarna och satsar på att ha det trevligt tillsammans.

– Vi är ganska många som tränar ihop tre gånger i veckan. Man tycker det är trevligt att komma på träningarna, vi har väldigt bra sammanhållning och det är det vi bygger på. De har inte kravet på sig att vara duktig, det viktiga är att man är med i gänget.

En av deltagarna är Axel Fernaeus, 87 år. Efter 70 år som idrottare är han fortfarande aktiv och gör bra ifrån sig i flera grenar.

– Jag började 1945. Det här är friskvård, man mår bra av det. Jag tränar en gång i veckan på idrottsplatsen, sedan håller jag i gång med styrketräning och annat.

Han är anmäld i sex grenar under SM i helgen.

– Tyvärr är jag ensam i längd och höjd. Jag får SM-medalj, men det är roligt om man kan göra bra resultat.

Numera deltar han av säkerhetsskäl inte i häcklöpningen, som tidigare har varit hans bästa gren.

– Jag vann VM tre gånger, 1991, 2002 och 2004. 1991 slog jag svenskt rekord, och det stod sig ända till 2005.

Mer läsning

Annons