Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fruimporten ökar i länet

Män som importerar fruar och lovar dem ett bättre liv, men istället utnyttjar dem fysiskt och mentalt blir allt vanligare i Gävleborgs län. Hos kvinnojourerna märks ökningen tydligast. I Ljusdal sökte sex kvinnor hjälp hos kvinnojouren Ljusglimten första halvåret.

Annons

Asiater och framförallt thailändskor är de som oftast hämtas in till Sverige. Kvinnorna annonseras ut via kontaktsidor på internet eller via förmedlingar på plats i landet. Enligt siffror från Migrationsverket ansökte 1 875 thailändskor förra året om uppehållstillstånd för att bo med en svensk man. Det är en ökning med tre gånger så mycket sedan 2002 då bara 615 thailändska kvinnor ansökte om att få stanna i landet.

Kvinnojouren Ljusglimten lade ner sin verksamhet sista juni i år. Fram till dess hade de sex fall av kvinnor som sökte sig till dem med denna typ av problem och även i fjol låg den siffran på sex fall. 2007 var det endast tre kvinnor och känslan är att det fortsätter öka.

– Ja, eftersom kvinnojouren har haft fler fall tycker jag mig kunna se det, säger Ingrid Hagman, som suttit som jourkvinna på Ljusglimten.

Läs mer i onsdagens Ljusdals-Posten.

Mer läsning

Annons