Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritiden är rena oturen

/
  • Agneta Hansson på Linnebutiken i Ljusdal hoppar på kryckor efter ett lårbensbrott för två veckor sedan.

Vi skadar oss när vi har ledigt. Män drabbas mest utomhus och när de idrottar. Kvinnor skadar sig när de faller och ungdomar när de idrottar.

Annons

När det är snö och halka så jobbar akutmottagningen för högtryck med att ta emot patienter som fallit och slagit sig. 80 procent av alla olyckor inträffar på fritiden. Ungdomar skadar sig när de idrottar, män när de hugger ved och klättrar på stegar och kvinnor skadar sig när de faller.

Agneta Hansson på Linnebutiken hoppar på kryckor sedan två veckor tillbaka. En sparkfärd på isigt underlag slutade med ett fall och lårbensbrott.

– Jag åkte spark hem och det gick fort. Då jag skulle bromsa var det isigt och tog ingenting. Då jag skulle styra in mot kanten så tappade jag balansen. Det slutade med ett fall och lårbensfraktur, berättar Agneta.

Men trots att det bara är två veckor sedan olyckan och operationen är Agneta Hansson i full verksamhet i den egna butiken.

– Det kunde ha varit mycket värre. Det här är en baggis när man ser andras krämpor och plågor på sjukhuset. Det låter läskigt med lårbensfraktur men det är bara att hoppa vidare på kryckorna så länge man måste, säger Agneta Hansson.

Socialstyrelsen har gjort en genomgång av hur vi skadar oss. Den vanligaste olycksplatsen är hemmet. Ju äldre man är desto vanligare är det att man slår sig hemma när man halkar på mattor eller ramlar ner från stolar.

De kroppsdelar som vi skadar mest är händer, fingrar och skallen. 60 procent av dem som vårdas på sjukhus för skador är äldre som brutit benet.

Skadorna följer könsrollerna. Kvinnor skadar sig mest i köket och i bostaden. Männen drabbas utomhus i trädgården och garaget.

Mer läsning

Annons