Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Cabaret till Duvemåla

/
  • Peter Hjelm, en av årets stipendiater av Estrad Ljusdals ungdomsstipendium, och Ingrid Zerpe från Visby framförde låtar från en rad olika musikaler i Färila kyrka på söndagskvällen. De är båda nyligen färdigutbildade vid Balettakademien i Göteborg.
  • Under hösten kommer Peter Hjelm, årets stipendiat av Estrad Ljusdals ungdomsstipendium, att spela i West Side Story i Uppsala.

Färila kyrka fylldes på söndagskvällen av musikalsugna människor. Föreställningen Från Cabaret till Duvemåla stod på schemat. Även Estrad Ljusdals ungdomsstipendium passades på att delas ut till Peter Hjelm, som även stod för underhållningen tillsammans med Ingrid Zerpe.

Annons

Musikalmusiken stod i fokus i kyrkan i Färila på söndagskvällen. "Från Cabaret till Duvemåla" hette föreställningen och publiken bjöds på en konsert som sträckte sig över flera epoker. Låtar från bland My Fair lady, Jesus Christ Superstar och Ringaren från Notre Dame framfördes. För underhållningen stod Peter Hjelm från Korskrogen och Ingrid Zerpe från Gotland.

– Vad passar bättre än att framföra en låt från Jesus Christ Superstar här i kyrkan, säger Peter Hjelm innan han tar ton och sjunger låten Gethsemane.

Att han och Ingrid Zerpe är vana att uppträda ihop märktes. De har under tre år varit klasskamrater på Balettakademien i Göteborg, som de nyligen tog examen från. Repertoaren i föreställning bestod av låtar som de har tränat på och framfört under studietiden.

– Under utbildningen har vi jobbat med dans och sång större delen av tiden. Vi tycker om att berätta historier genom sång, säger Peter Hjelm.

Konserten avslutades med två låtar från Kristina från Duvemåla och när sista låten var färdigsjungen ville inte applåderna och jublet ta slut. Det blev ett extranummer till publikens glädje som inte verkade få nog av musikalmusik denna kväll.

Efter konserten var det utdelning av Estrad Ljusdals ungdomsstipendium som i år tilldelas dansarna Peter Hjelm och Felix Skalberg. Sedan 2011 har stipendiet delats ut till personer som på något vis bidragit till att berika kulturlivet i Ljusdals kommun. Peter känner igen sig i beskrivningen:

– Jag tycker att jag är värd det här stipendiet. Jag tycker att det är roligt att jobba här hemma och jag gör det också på olika vis, som att dra ihop den här konserten till exempel, säger Peter Hjelm.

Hans egen favoritmusikal är Cabaret och en av drömrollerna i framtiden är att spela rollen som konferencier i musikalen.

– Jag kan verkligen se mig själv i den rollen. Ämnet som Cabaret tar upp är ju tyvärr ständigt aktuellt. Den handlar om Andra världskriget. Jag tycker om när man genom teater och musikal kan lyfta fram ett problem och skapa diskussion och eftertanke, säger han.

Peter Hjelm är med och driver kulturföreningen Scensation som de senaste somrarna har spelat musikteaterföreställningar på Träteatern i Järvsö. Förutom att själv stå på scen så har han även under flera år varit koreograf för produktionerna. Både han och Ingrid Zerpe ska vara med i sommarens föreställning.

Mer läsning

Annons