Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från bärlösa Norrland till Los

Det fanns så lite bär i Västerbotten att en del thailändska bärplockare flyttade därifrån till Los för att plocka bär i stället. De bor nu på campingen, några även på Loosgården.

Annons

Av de nytillkomna bärplockarna bor 22 personer i fyra stugor på campingen i Los. Ytterligare några ska ha inrymts i Loosgården.

Alla utrymmen på campingen är därmed fyllda.

– Vi har flyttat ut receptionen från vävstugan för att alla ska få plats, berättar Jan-Åke Karlsson från hembygdsföreningen, som driver campingen.

De nya bärplockarna kom till Los i torsdags. De kom från en grupp thailändska bärplockare som fanns i Västerbotten. Där var det så dåligt med bär att några ville åka därifrån.

Örjan Berglund från Talliden Invest i Jörn ringde och bokade plats åt dem i Los. Alla de nytillkomna bärplockarna duschar och äter på Loosgården, där 68 thailändska bärplockare sedan tidigare bor.

Än finns det hyfsat med bär i Lostrakten med omgivningar.

Hur länge bärplockarna blir kvar i Los är inte klart.

– De stannar till den 15:e september till att börja med, säger Jan-Åke Karlsson.

För hembygdsföreningen, och inte minst för den ekonomiska förening som driver byns bensinmack, är bärplockarsäsongen en välkommen fortsättning på turistsommaren, berättar Jan-Åke Karlsson.

Mer läsning

Annons