Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtid för dagbarn utreds

/
  • Pedagogisk omsorg i samverkan. Catarina Johansson, Ann-Marie Nilsson och Gudrun Elfwing ingår i en grupp av fyra dagbarnvårdare som samverkar så att det inte bara blir egenarbete.

I Ljusdals kommun finns det endast 14 dagbarnvårdare kvar i tjänst varav nio i Ljusdal. Nu ska utbildningsförvaltningen utreda hur denna form av barnomsorg ska se ut i framtiden om den ska finnas kvar.

Annons

– Det finns väl en samsyn som är positiv. Men frågan är hur vi ska organisera den här verksamheten i framtiden. Det väntas en del pensionsavgångar samtidigt som det redan i dag finns bara ett fåtal dagbarnvårdare på en del orter – på andra orter inga alls, säger Malin Ängerå (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Ett viktigt skäl till utredningen som är på gång är att få till drägliga arbetsvillkor för dagbarnvårdarna och möjlighet till alternativa lösningar vid sjukdom och ledigheter.

Gudrun Elfwing ingår i gruppen på fyra dagbarnvårdare i centrala Ljusdal som har barnen i lokaler på Stenhamreskolan tre dagar i veckan.

– Jag har varit med ända sedan man enbart jobbade ensam och i det egna hemmet. Så det här med samverkan och tillgång till de här lokalerna är bra. Nu blir det drägliga arbetstider och -villkor. Dessutom kan vi täcka upp för varandra, säger Gudrun Elfwing.

Mer läsning

Annons