Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvåning i församlingen efter prästens besked

Beskedet på torsdagen om att kyrkoherden i Ljusdal-Ramsjö församling, Anna-Lena Andersson, efter mindre än ett år nu kan komma att lämna sin tjänstgöring orsakade stor förvåning bland kyrkans ledande politiker.

Annons

– Det här är inte bra för församlingens rykte. Vi kommer att få betala dyrt för nästa kyrkoherde, och kanske får vi inte den vi vill ha, utan får ta den vi får, oroar sig Bengt Larsson (C) ledamot i kyrkofullmäktige och kyrkorådet.

– Jag är rädd att ryktet sprider sig om att Ljusdal är ett besvärligt ställe som många kyrkoherdar lämnat.

Varför är Ljusdal besvärligt?

– Församlingen toppstyrs. Man har successivt lyckats föra över beslutsärenden till kyrkorådets arbetsutskott och där sitter två tongivande personer som i regel får igenom det de vill.

En av dem Bengt Larsson syftar på är Leif Hansen (SRD):

– Det där är skitsnack av en som tar chansen att smutskasta församlingen. Vi tar inga beslut som inte kyrkorådet har delegerat till oss att ta.

Leif Hansen hade ingen aning om kyrkoherdens planer på att återgå till tjänsten hon lämnade i Arbrå för mindre än ett år sedan.

– Nej, hon har inget sagt till oss i arbetsutskottet. Jag vet inte vad det kan bero på att hon vill sluta. Kanhända har det att göra med att Arbrå är en del i en samfällighet och att hon där inte behöver ansvara för lika många anställda. Men jag tycker att hon visat stort intresse för arbetet här och att hon är otroligt duktig.

– Men vill hon sluta så tänker jag i alla fall inte hindra henne. Vi hindrar ingen som vill sluta att göra det.

Mer läsning

Annons