Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätter låna i krisen

Låga räntor lockar Ljusdalsbor att låna pengar. Samtidigt kräver bankerna att kunder ska klara av en väsentligt högre ränta – för att möta den väntade höjningen.

Annons

Alla banker i Ljusdal kommun erbjuder nu räntor med bindningstid på tre månader som ligger en bra bit under två procent. Det har lockat Ljusdalsbor att fortsätta låna pengar – och till och med att låna mer än tidigare.

– Både volymer och antal lån har ökat, säger Anna Gudmundsson-Thyrell, kontorschef på Järvsö Sparbank.

Kontorscheferna för Swedbank och Nordea säger däremot att de inte upplever någon nämnvärd förändring. Men Handelsbanken ser en viss ökning, som främst beror på att familjer fortsätter köpa hus.

Men för att över huvud taget få låna till dagens rekordlåga räntor måste man klara av att betala högre räntesatser. Till exempel kräver Nordea att deras kunder ska klara en ränta på åtta procent. Swedbank kräver i sin tur från sina kunder att de ska klara räntan för ett femårsbundet lån, plus tre procent.

Med tanke på att räntan för ett lån med bindningstid på tre månader i dagsläget ligger på ungefär 1,7 procent är dessa räntesatser väsentligt högre.

Mer läsning

Annons