Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt väntan för Shiar

/
  • Efter tre år i Sverige vet Shiar Baravi fortfarande inte om han kommer att skickas tillbaka till terrorns Syrien.

Efter tre år i Sverige vet 26-åriga Shiar Baravi fortfarande inte om han kommer att skickas tillbaka till terrorns Syrien. Men ändrade direktiv från Migrationsverket inger ett visst hopp.
– Jag orkar inte tänka på det hela tiden. Jag blir knäpp, säger han.

Annons

Till följd av det eskalerande våldet i Syrien lät Migrationsverket på fredagen meddela att alla syrier som befinner sig i Sverige ska få tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd. Vi har tidigare berättat om Shiar Baravi som flydde från sitt hemland för tre år sedan och som i dag försörjer sig som pizzabagare i Ljusdal. Han har tidigare fått avslag på sin ansökan om att få stanna i Sverige men när våldet trappades upp under vårvintern avbröt Migrationsverket temporärt alla utvisningar till Syrien. Fredagens besked innebär ingen stor förändring för Shiar. Vardagen handlar fortfarande om att vänta på ett besked som aldrig tycks komma.

– De säger ”vi förstår”, men om de förstår, varför gör de så här? säger Shiar.

När vi träffades för första gången, i november förra året, hjälpte vännen Romeo Fermano till att tolka. I dag talar Shiar för sig själv. Han går inte på någon språkkurs, svenskan har han lärt sig genom arbetet på restaurangen. Förutom svenska talar han även arabiska, turkiska och kurdiska.

– Fyra språk, det blir bra så, säger han och gestikulerar mot huvudet som för att visa att det är mycket att hålla reda på.

Annars är just att hålla hjärnan i trim en av de största utmaningarna med att vara asylsökande, menar han. I hemstaden Al Qamishli, vid gränsen till Turkiet, brukade han arbeta som fotograf och drev även en liten affär. I dag passerar dagarna utan större utmaningar än att försöka hålla tankarna på familjen på avstånd.

– Jag har glömt mycket, men jag brukade vara bra på mitt jobb. Nu är jag är varken upp eller ner. Jag bara lever i mitten, säger han.

Nästa besked från Migrationsverket kan betyda att han får stanna och börja bygga upp ett nytt liv i Sverige. Men beskedet kan lika gärna bli att han får en begränsad tid efter vilken hans ärende måste omprövas, eller han måste återvända till Syrien.

– Skulle jag leva 20 år till på samma sätt skulle jag bli knäpp. Jag sitter bara här och blir gammal. Det är nästan fyra år sedan jag lämnade Syrien nu. Jag är 26 år, vad ska jag göra?

Kontakten med familjen är sporadisk. Internetuppkopplingen fungerar bara ibland så oftast kommer livstecknen per sms. Rädslan för telefonavlyssning är stor och ingen vågar kritisera vare sig regimen eller oppositionen.

– Även om det skulle hända något med mina bröder eller systrar skulle de inte säga något på telefonen, det är för farligt. Ingen kan prata om något, de kan alltid komma och ta en, säger Shiar.

Shiars juridiska ombud Charlotta Lagnander är kritisk till Migrationsverkets hantering av ärenden från Syrien. Att ge vissa asylsökanden permanent tillstånd och andra tillfälliga kan vara rättsligt osäkert, menar hon.

– Jag kan inte se vilka omständigheter som skulle göra det lämpligt med ett tillfälligt uppehållstillstånd så som situationen ser ut i dag. Det handlar om rättssäkerhet och det handlar om medmänsklighet, att man vet att man får stanna, säger hon.

Charlotta Lagnander menar att Migrationsverket borde ge alla de cirka 800 syerier som för tillfället befinner sig i Sverige permanent uppehållstillstånd. Det systemet har sedan en tid använts för flyktingar från södra Somalia.

Shiar har två önskningar; att hans familj ska vara säker och att han ska få uppehållstillstånd så att han kan jobba.

– Jag vill inget annat än att jobba. Det spelar ingen roll om jag bor här eller i Stockholm eller någon annanstans, bara jag jobbar så att jag slipper att tänka. Människan har en gräns för hur mycket han kan tänka. Går man över den gränsen blir man dum.

Mer läsning

Annons