Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt tvist om vattenledning

Tvisten om vem som ansvarar för vattenledningen till kläckeriet vid Kvarndammen i Sillerboån i Tallåsen går vidare, dels har Ljusdals kommun hos miljödomstolen överklagat länsstyrelsens föreläggande om förslag till åtgärder för att säkerställa vattenintaget till kläckeriet, dels inträffade på tisdagen ett nytt avbrott i vattentillförseln till kläckeriet, vilket orsakade romdöd.

Annons

Miljödomstolen har i en dom lagt ansvaret för vattenledningen till kläckeriet på Ljusdals kommun. Ledningen anlades för att ersätta en tidigare ledning, som förstördes i samband med att ett utskov i Kvarndammen rasade i november 2004.

Vid ett par tillfällen har vattentillförseln strypts, dels på grund av att intaget till ledningen lossat från sin förankring, dels på grund av att is stoppat tillförseln. Följden har blivit att stora mängder romkorn förstördes i kläckeriet, vilket lett till skadeståndskrav riktade mot kommunen från ägaren, Tallåsens Fiskodling.

På tisdagen inträffade ett nytt avbrott i vattentillförseln, vilket orsakade att omkring 1,5 liter rom av ljusnanöring förstördes.

Efter domen i miljödomstolen har länsstyrelsen begärt att kommunen ska lämna förslag på åtgärder så att vattenledningen fungerar tillfredsställande vid olika flödes- och väderförhållanden. Det föreläggandet har kommunen överklagat.

Mer läsning

Annons