Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt mörkt för omsorgsnämnden i Ljusdal – åtta miljoner försvunna

/
  • Den nye socialchefen Mikael Björk har inte hunnit analysera siffrorna men tror att en förklaring till att underskottet ser ut att bli ännu större än förväntat beror på besparingar som ännu inte gett frukt.

Omsorgsnämndens ekonomiska kräftgång fortsätter. På några bara några veckor har det förväntade underskottet på 32 miljoner vuxit dramatiskt.
Nu tror man att underskottet för 2015 blir 40 miljoner kronor.
– Jag är inte lika positiv längre, säger omsorgsnämndens ordförande Helena Brink (C).

Annons

För bara några veckor sedan syntes det en ljusning i omsorgsnämndens annars så dystra ekonomiska vardag. Kostnadsökningarna planade ut och i vissa fall sjönk de och det tycktes som att nämnden skulle kunna hålla budgetprognosen på minus 32 miljoner från augusti.

Läs mer: Minus 28 miljoner på sju månader

Men så hände något, och Helena Brink (C), vet inte vad. Hon vet bara att det förväntade underskottet nu ligger på 40 miljoner kronor.

– Vi hade färre hemtjänsttimmar, övertidskostnaderna minskar, antal placeringar för vuxna missbrukare minskar, försörjningsstöd minskar. Ändå sticker det iväg, säger hon.

Läs mer: Nattkameror ska spara pengar inom hemtjänsten

De nya prognoserna är väldigt färska och varken Helena Brink eller den nye socialchefen Mikael Björk har hunnit analysera dem. Men enligt den senare, kan tänkbara förklaringar vara att långsiktiga besparingar som inte hunnit ge frukt.

– Vi beslutade om en tvåprocentig besparing som skulle ha gett tio miljoner kronor, där har vi inte nått hela vägen ut i verksamheterna. Sen sänkte vi personaltätheten men i och med att den förra schemaperioden inte gick ut förrän i höstas har den inte fått effekt, säger Mikael Björk.

Dessutom finns det saker som är nära nog omöjliga att beräkna, enligt Mikael Björk.

– Vi har fått två nya kunder med insatser som vi inte hade någon aning om. Där handlar det om totalt 500 000 kronor i månaden, säger han.

Sen, för att verkligen strö salt i omsorgsnämndens öppna sår, ser omkostnaderna ut att öka inför nästa år. Förutom att täcka de redan stora hålen som finns i budgeten kommer det krävas mer pengar för att utveckla bland annat demensvården och IFO behöver mer pengar.

Helena Brink ser ingen möjlighet att omsorgsnämnden själva klarar av detta och därför kommer de be om extra anslag från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Läs mer: Ingen höjning av avgifterna inom äldreomsorgen

Mer läsning

Annons