Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtidsrösterna ökar inte

I Sverige har antalet förtidsröstande inför valet på söndag ökat med omkring 32 procent. I Ljusdal har det tvärtom minskat något jämfört med 2006.

Annons

Förtidsröstningen får börja 18 dagar före valdagen och pågå fram till och med valdagen.

Tidningen har stämt av förtidsröstningen i Ljusdals kommun efter de tolv första dagarna (av 17 eftersom det varit två söndagar) och jämfört med hur många röster som kom in efter lika många dagar 2006.

För fyra år sedan var det 2 789 röstande efter tolv dagar, i år 2 757.

I nämnda summa för i år ingår röstandet på biblioteken i alla fem kommundelar plus budröstning (exempelvis med lantbrevbärare) och de sex som röstade på bokbussen i Älvho den 7 september. Det handlar också om förtidsröster till andra kommuner.

För fyra år sedan fanns det ingen förtidsröstning i Los, Ramsjö eller på bokbussen. Ändå var det fler än nu som röstade under de tolv första dagarna.

Nu hinner dock en hel del hända fram till och med valdagen. Inför valet 2006 lämnade 1 658 eller 40 procent av de förtidsröstande sina kuvert under någon av de fyra sista dagarna.

Huvudbiblioteket i Ljusdal är öppet för förtidsröstning varje dag till och med söndag. I Färila är det öppet torsdag och fredag, på övriga tre bibliotek endast torsdag. Så det går ännu att överträffa 2006 års notering.

Mer läsning

Annons