Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande tomt på SD:s lista

Valet kommer allt närmare, men fortfarande finns ingen kandidat klar för Sverigedemokraternas kommunfullmäktigelista.

– Vi har tyvärr ingenting klart än, men vi jobbar på det, säger Sverigedemokraternas distriktsordförande Roger Hedlund.

Annons

Det har varit ett turbulent år för Sverigedemokraterna i Ljusdal. När partiet presenterade sin kommunfullmäktigelista i april fanns bara en kandidat med. När denne sedan uttalade sig positivt om invandring passade han inte längre in i partiets planer och ströks från listan. Kort därefter kallade Sverigedemokraterna till presskonferens för att presentera en ny kommunfullmäktigelista. Presskonferensen ställdes dock in i sista stund och i dag, två månader senare, är listan fortfarande tom.

Roger Hedlund hoppas att listan ska fyllas på med kandidater snart nog.

– Vi hoppas att det politiska intresset ska vakna till liv i augusti. Då skrivs det mer om valet i media och intresset brukar öka, säger han.

Med tanke på att den senaste kandidaten tvingades lämna fullmäktigelistan redan efter ett par veckor kan man kanske tro att det är svårt att ta sig in på Sverigedemokraternas lista. Så är det inte. På Sverigedemokraternas reklamblad framgår tydligt att man inte behöver ha någon erfarenhet för att representera partiet i kommunfullmäktige. "Vi utbildar dig" står det på lappen.

 Vad innebär Sverigedemokraternas "utbildning"?

– Vi förklarar hur fullmäktige är uppbyggt och hur man lägger en motion. Det grundläggande man bör kunna politiskt helt enkelt, säger Roger Hedlund.

I slutet av juni presenterade Sverigedemokraterna sitt valprogram för Ljusdal. I programmet lyfter partiet bland annat fram ökade resurser till kommunens äldre och satsningar på en tryggare miljö för barnen – bland annat genom att "införa slumpmässiga drogtest i skolan". Trots att flera av punkterna ser ut att kosta väldigt mycket pengar vill Roger Hedlund inte prata om skattehöjningar.

– Vi har tänkt att utgifterna ska rymmas inom den nuvarande budgeten, säger han.

Mer läsning

Annons