Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande ingen gripen för överfall i Ljusdal: "Vi har hört ett antal vittnen"

Tre personer har på ett brutalt sätt överfallits i Ljusdal i december. Utredningen fortsätter och flera vittnesmål har kommit in till polisen. Men trots ett tydligt signalement på en av gärningsmännen har ännu ingen misstänkt gripits.

Annons

Tre brutala överfall på tre olika platser i centrala Ljusdal. Brottsstatistiken i Ljusdal under årets sista månad blev dyster.

Ännu har inga misstänkta gärningsmän gripits, trots att polisen den senaste tiden har fått in flera vittnesuppgifter efter att man gått ut med signalement på personerna.

– Det senaste är att vi har hört ett antal vittnen som kan ha sett de misstänkta gärningsmännen. Vi har fått in flera uppgifter att gå vidare med, säger Rickard Eriksson, utredningschef på polisen i Hälsingland.

Det var den 11 december som det första överfallet skedde. Då blev en kvinna i 90-årsåldern rånad på sin väska i närheten av Hotellgatan i centrala Ljusdal. En vecka senare inträffade nästa överfall. En man i 45-årsåldern sparkades i bakhuvudet när han gick längs sjukhusbacken ner mot Lasarettsgatan. På julafton blev en man i 60-årsåldern slagen till marken nära korsningen mellan Norra Järnvägsgatan och Tällegatan.

Läs också: Rån i centrala Ljusdal – polisen går ut med signalement: "Någon borde känna igen dem"

Tydligast signalement har polisen på gärningsmännen vid överfallet på sjukhusbacken. Gärningsmännen tros denna gång ha varit två tonåringar i jeans, den ena i gul jacka och orange mössa, den andre hade svart jacka och grön mössa samt hästsvans och silvriga glasögonbågar.

Det är bland annat personen med hästsvans som polisen fokuserat på i sin spaning, berättar utredningschefen Rickard Eriksson.

– Målsäganden har också sett gärningsmannen efter överfallet, vilket gör att vi har en rätt tydlig bild över var personen rör sig. Vi är rätt övertygade om att han bor på köpingen. Vi letar på flera platser där vi tror att personer som stämmer in på signalementen kan befinna sig, säger han.

Läs också: Man misshandlades grovt av okända personer – polisen vill få kontakt med man i BMW

Har överfallen något med varandra att göra?

– Det kan vi inte svara på i dagsläget. Vi måste utreda varje händelse var för sig. Det är också svårt med signalementsuppgifter eftersom personer tolkar och uppfattar på olika sätt. Men det är klart att vi också måste titta på sammanhanget, säger Rickard Eriksson och tillägger att överfallen på Hotellgatan respektive sjukhusbacken påminner en del om varandra.

– Signalementsuppgifterna stämmer överens till viss del. I överfallet på sjukhusbacken var det dock en helt annan typ av våld. Samtidigt så var båda händelserna tillgreppsbrott, där gärningsmännen tog väska respektive plånbok. Det finns saker som stämmer in och saker som inte gör det. Vi arbetar vidare med ett brett perspektiv, säger Rickard Eriksson.

Han påpekar att det fortfarande är av stor vikt att personer som vet mer om överfallen hör av sig till polisen.

– Det är stor hjälp för oss om man vill lämna uppgifter. Jag tror att det finns människor i gärningsmännens bekantskapskrets som vet om vad de har gjort. Vi hoppas att de som vet hör av sig eller att gärningsmännen förstår att det är riktigt fula brott som de har gjort, och att någon borde få sitt straff, säger Rickard Eriksson.

Mer läsning

Annons