Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första timmerlasset till Färila

/

På onsdagsförmiddagen lastades det första grantimmerlasset av på Färilasågen inför återstarten i februari. Och på Färilasågen öppnar man grindarna med glädje.

Annons

Första bilen med drygt 45 kubikmeter fint grantimmer har nu anlänt till Färilasågen. Ytterst lite om man jämför med vad som tidigare funnits på plats, närmare 40 000 kubik, ute på timmergården. Ytterligare lass beräknas komma de närmsta dagarna. Allt för att kunna starta sågningen igen som planerat i februari 2010. Då de kommer att arbeta efter en volym på 20 000 kubik i månaden.

– Vi kommer att kunna klara oss men det gäller att skogsägarna levererar, säger Anders Dahlstrand, kontaktinspektor Mellanskog.

Något som varit en kritisk punkt, att råvaran kommer in:

– Vi har haft koll hela tiden men fått lugnande besked och nu är första lasset här. Det känns bra, säger Leif Andersson, platschef.

Anders Dahlstrand menar att Färilasågen startar igen har gett kommunens skogsägare en positiv syn och att det helt klart är en annan stämning nu än för ett halvår sedan. Frågan är om skogsägarna hittat tillbaka och vill fortsätta leverera till Färila.

– Jag vill påstå att de aldrig flydde någon gång utan att de hellre avvaktade, säger han och menar att de kommer att få in det timmer de behöver för full sysselsättning.

Redan i januari börjar några av de 30-talet återanställda att arbeta med underhåll inför sågstarten i februari.

Mer läsning

Annons