Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första freibergerfölet i Sverige

/

För ett år sedan importerade Karin Samuelsson i Kallmyr hem flera freibergerhästar från Schweiz och redan få var planen att betäcka ett av stona. Don Mirage föddes i början av maj och han är den 14:e freibergerhästen som finns i Sverige.
– Det känns lite speciellt att ha det första freibergerfölet här i Sverige, säger Karin.

Annons

Freibergerhästen är en berghäst som härstämmar från Jurabergen i västra Schweiz. Hästarna användes mycket av bönderna i bergen men även som remonhäst för den schweiziska armén. Karin har hållit på med hästar hela livet, hon började med ridhäst för sedan fortsätta med travhästar. Hennes kompis Lisa Sjöblom, som bor i Bergsjö, är uppvuxen i Schweiz och när hon började prata om att köpa en freibergerhäst blev Karin nyfiken.
– Eftersom de är så snälla och sunda tänkte jag att de borde vara perfekta hästar att sälja till ridskolor och till hobbyryttare, berättar Karin.


De åkte tillsammans till Schweiz och genom Lisas kontakter fick de tag på åtta hästar som kom till Sverige förra året. Samtidigt som Karin fick hem hästarna beställde hon fryst sperma från en av Schweiz populäraste hingstar inom freibergerrasen.
– Don Flamingo är en häst som tävlar i western men används inom all slags ridning och han är väldigt populär för sitt temperament, berättar Karin och visar en bild på hingsten där han blir riden av ett litet barn.
– Den här rasen har ett väldigt lugnt temperament och är otroligt snälla, säger Karin.
Stoet Mira betäcktes strax efter att hon kom till Karins gård och nu finns det för första gången ett freibergerföl i Sverige. Don Mirage verkar veta om att han är lite unik. Trots att han bara är tre dagar gammal när LjusdalsNytt hälsar på, är han väldigt tuff och kommer direkt fram för att hälsa. Han nafsar lite för att se vad det är för främling som har kommit in i hans box. Mamma Mira står lugnt bredvid och låter sig klappas.
– Hon är en otroligt duktig mamma trots att hon bara är fyra år. Fölningen gick precis enligt regelboken. När jag kom ut i stallet fanns det ett föl där. Han var väldigt snabb med att resa sig upp och började dia på en gång, berättar Karin som har erfarenhet av ett hundratal fölningar.


Och nog märks det att Don Mirage inte har tid att vila. Han är nyfiken och gör några krumsprång när han får gå ut i stallet tillsammans med sin mamma. Karin lägger ett rep runt halsen på honom för att han inte ska få för sig att springa in till någon av hästarna som står i hagarna. Mira skrittar lugnt på grusvägen, de är på väg till en äng för att beta lite gräs. Don Mirage tänker inte alls skritta i sakta mak utan ena stunden studsar han på stället för att sedan göra ett försök att dra iväg i full fart. Men Karin är beredd och håller i repet och försöker hålla sig undan när han viftar med sina långa älgliknande ben.
– Men jag har hellre föl som är så här livliga och framåt, det visar bara att de är modiga, säger Karin.
När vi kommer fram till ängen börjar Don Mirage att dia direkt.
– Han måste fulla på depåerna, säger Karin och skrattar lite när han efter den korta matstunden drar iväg i full galopp.


Planen är att försöka få Don Mirage godkänd som hingst. I höst väntar fölmönstring och när han är tre år är det dags för treårstestet där man gör en bedömning av hästens gångarter, exteriör och ridbarhet. Karins hästar är registrerade i Schweiz eftersom det finns för få i Sverige för att man ska kunna bilda en egen avelsförening. Och det leder till att de eventuellt måste ta hit en domare från Schweiz när det är dags för treårstestet. Karin hoppas att det ska att gå att lösa och att Don Mirage kommer att bli en godkänd hingst i framtiden.
– Det vore kul att låta honom betäcka de ston som finns här i Sverige. Men det är svårt att veta om han kommer att bli godkänd, han kan se bra ut som föl men sen är det så mycket som kan hända, säger Karin.
Under treårstesten i Schweiz är det tuffa mentalitetstester, något som skiljer de schweiziska från de svenska treårstesten.
– Under de vanliga proverna kan de helt plötsligt fälla upp ett paraply eller sparka en fotboll mot hästen, hästarna får reagera på det som händer men de får inte fly ifrån det. Under ridprovet ska hästen gå över en presenning och det står även en del skrämselhinder på ridbanan, berättar Karin.


Hon ser rasens
mentalitet som en stor fördel om man letar efter en trygg hobbyhäst eller ridskolehäst.
– Man kan aldrig säga att en häst är helt trafiksäker, men freibergerhästar reagerar inte med flykt, utan de stannar till och tittar och blir ofta nyfiken och vill gå fram och titta, berättar Karin.
Exakt det händer när Mira och Don Mirage ska gå tillbaka till stallet. Don Mirage får syn på en brevlåda, han stannar till men går nästan direkt fram till den och börjar bita på den. Rasen har blivit väldigt vanlig i Tyskland och då främst på ridskolorna men även inom körning och western. Även här i Sverige har intresset för rasen spridits.
– I höstas var det två från Härnösand som hade hört talas om oss ryktesvägen och kom hit och provade hästarna, de blev väldigt förtjusta men just då skulle de inte köpa någon häst, berättar Karin.
En freibergerhäst kostar från 45 000 till 55 000, beroende på ålder och storlek.
– Men i Tyskland betalar man inte under 7 000 euro, berättar Karin som kan tänka sig att hämta hem fler hästar från Schweiz.
– Men den ekonomiska krisen gör att jag vill vänta ett tag, vår valuta står inte så bra just nu, säger hon.
Förutom Mira och Don Mirage har Karin tre andra freibergerhästar hemma på gården som hon rider. De tre ska så småningom säljas men Mira ska betäckas om med Don Flamingo igen nu i sommar och förhoppningsvis får Don Mirage ett helsyskon nästa år.

Mer läsning

Annons