Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första företagen klara för hemtjänst

Omsorgsförvaltningen ratade för några år sedan Koppargården i Ljusdal som äldreboende.
När nu omsorgens hemtjänst fått sina två första licensierade privata företag finns de paradoxalt nog i just Koppargården.

Annons

LOV, det vill säga lagen om valfrihet inom omsorgsverksamheter som hemtjänst, får genomslag i Ljusdals kommun i maj.

Nu har de två första företagen licensierats, det vill säga fått omsorgsförvaltningens godkännande, och kan därmed vara ett alternativ till kommunens verksamhet.

Astrid Pahlbäck har sitt företag Hem och Service och erbjuder tjänster inom både omvårdnad och serviceinsatser som städning och fönsterputsning. Lika heltäckande är Addera Omsorg som också finns i Koppargårdens företagsdel.

Såväl Astrid Pahlbäck som Mats Lindberg och Anna Knapp i Addera Omsorg nämner samordningsfördelarna i det lilla företaget som en konkurrensfördel gentemot kommunens hemtjänst.

– Vi kan lägga upp arbetet så att det inte kommer så många personer till varje kund, säger Anna Knapp med 15 år i hemtjänsten bakom sig.

– Kunderna ska få en veckoplanering och därmed få besked om när vi kommer och vem som kommer, säger Astrid Pahlbäck med 20-årig vana.

Enligt socialchefen Marita Wikström är ytterligare två företag, som specialiserat sig på servicedelen inom hemtjänsten, aktuella för certifiering.

Mer läsning

Annons