Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först som elev på begravningsbyrå

/
  • Pilotfall i utbildning. Marie Uggla, bördig från Korskrogen, tillhör den första elevkullen i Sverige som läser till begravningsentreprenör. Praktiken gör hon i Ljusdal.
  • Marie Uggla ser gärna att begravningsbranschen förnyas med bland annat sorgbearbetning.
  • Moderns och makens bortgång fick Marie Uggla, bördig från Korskrogen, att fundera på att bli begravningsentreprenör. Nu är hon en god bit på väg.
  • Mångfalden i Ljusdal är imponerande, anser Marie Uggla när hon jämför praktiken på begravningsbyrå där jämfört med den i Stockholm.

Den egna sorgen i samband med moderns och makens bortgång födde tanken.
Nu går Marie Uggla Sveriges första kvalificerade yrkesutbildning till begravningsentreprenör.

Annons

Marie, född Jonsson, bor sedan tidigt 1980-tal i Stockholm. Men när det nu är dags för en av tre praktikmånader under den ett år långa utbildningen till begravningsentreprenör har hon valt Ljusdal och Rosins Begravningsbyrå.

– Jag var på en begravningsbyrå i Stockholm i höstas och ska fortsätta med ytterligare en praktikmånad i staden efter de fyra veckorna här. Men det känns helt rätt att vara här i Ljusdal. Det är så annorlunda och mer givande än där nere, säger Marie Uggla.

På Sensus i Uppsala finns de 23 eleverna som är landets första i kvalificerad yrkesutbildning till begravningsentreprenör. Och där känner Marie Uggla yrkets mångfald.

– Vi läser bland annat begravningskunskap, administration, psykologi, livsåskådning och juridik, berättar Marie Uggla.

– Förutom att det finns ett stort rekryteringsbehov i landet till följd av alla 40-talister som går i pension behöver nog branschen nytänkande. Där känner jag att det borde gå att lägga in mer av sorgbearbetning gentemot de anhöriga till avlidna, säger Marie Uggla.

 

Mer läsning

Annons