Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försenade jordgubbar ger längre säsong

/
  • Nu har Bröderna Ljungberg börjat med försäljningen av de egna jordgubbarna.
  • Trots en försenad jordgubbssäsong är plockningen av bären i full gång.

Försenad, men med mycket bra kvalitet på bären. Så beskriver Bengt Ljungberg på Bröderna Ljungberg årets jordgubbssäsong hittills.

Annons

Årets jordgubbssäsong är försenad. Bengt Ljungberg är en av ägarna till företaget Bröderna Ljungberg som bedriver jordgubbsodling i Tallåsen. Han säger att det kalla sommarvädret är orsaken till förseningen.

– Hela maj var kall och hela juni var kall. Plantorna kom inte riktigt i gång och de började blomma sent. Det är för lite värme. Det är det största problemet.

För lite solsken och kalla nätter gör att det tar lång tid innan jordgubbarna värms upp och mognar på dagen, enligt Bengt Ljungberg. Han bedömer att årets säsong är ungefär tio dagar försenad.

– Totalt sett är det ju en av de sämsta säsongerna när det gäller vädret. Man säljer inte lika mycket när det inte är någon högsommarvärme. Både produktionsmässigt och försäljningsmässigt har det ju sjunkit.

Enligt Bengt Ljungberg blir en längre säsong och senare leveranser konsekvenserna av en sen skörd.

– Jordgubbssäsongen varar ju i juli månad och det är då vi vill leverera våra jordgubbar till kunderna. Det är alltid bättre att få leverera bären under den tid som vi brukar leverera dem.

Trots att jordgubbssäsongen inte var lika tidig som den vanligtvis brukar vara, är Bengt Ljungberg nöjd med årets odling.

– Det är jättebra kvalitet på bären. De får mogna i en långsammare takt. Så kvaliteten är på topp.

Bröderna Ljungberg säljer även bär från andra orter i landet. Försäljningen av de egenodlade jordgubbarna kom i gång för omkring en vecka sedan.

– Vi kommer att ha jordgubbar varje dag till försäljning. Vi håller på och plockar för fullt.

Bengt Ljungberg vet än så länge inte något om hur resten av jordgubbssäsongen ser ut.

– Det är jättesvårt att säga nu. Det beror på hur resten av sommaren blir. Skulle det fortsätta så här ser det väl inte bra ut. Vi får hoppas att det kommer sol.

Mer läsning

Annons