Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag förbereder för pandemi

/
  • Marie Bohman, kassörska på Coop i Ljusdal, tvättar händerna med handsprit för att skydda sig mot svininfluensan.

Nysningar i armvecken, en hemlig beredskapsplan och handsprit. För att möta svininfluensan, där halva Sveriges befolkning kan insjukna, förbereder sig nu företagen i Ljusdal.

Annons

I bästa fall smittas bara 436 817 svenskar av svininfluensan, det enligt ett scenario som Smittskyddsinstitutet tog fram tidigare i år.

Men det gäller bara om smittspridningen blir mild, annars kommer betydligt fler att drabbas. Enligt det värsta scenariot smittas över fem miljoner svenskar – mer än halva befolkningen.

Prognoserna visar att många kommer sjukna in samtidigt, därför förbereder sig nu arbetsgivare i Ljusdal för klara av pandemin.

– Alla verksamheter måste tänka igenom hur de ska klara att hälften är borta från jobbet. De måste prioritera vad som är viktigast och vad som kan vila, säger Stig Olsson, säkerhetschef för Ljusdal kommun.

På matbutiken Coop har man laddat upp med våtservetter och litervis med handsprit. Sedan tre veckor tillbaka finns förpackningar och flaskor utställda i kassorna och vid kundtjänsten.

– Något annat kan vi inte göra. Vi kan inte gå runt och oro oss över att alla ska bli sjuka, det får bli som det blir, säger Lena Gustavsson, personalansvarig på Coop i Ljusdal.

Logistikföretaget DHL arbetar med liknande metoder. Där har man satt upp affischer som berättar att personalen ska tvätta händerna och nysa i armvecken.

– Jag har svårt att tro att så många kommer bli sjuka. Men vi har koll på vad som händer och har gått ut till medarbetarna om hur de ska skydda sig, säger Helén Ståhl, personalchef på DHL i Ljusdal.

 

Mer läsning

Annons