Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få poliser i skolorna

Polisens brottsförebyggande arbete på skolorna är kraftigt eftersatt. Det konstaterar Rikspolisstyrelsen, RPS, efter en inspektion av flera polismyndigheter. Myndigheterna själva ger en hyfsat positiv bild, men inspektionen har visat en annan verklighet.

Annons

I Ljusdal är kontaktpolisverksamheten under uppbyggnad, Kristoffer Halvarsson som är yttre befäl i Ljusdal berättar att polisen nyligen infört ett nytt system för hur de ska hantera verksamheten. Tidigare har Halvarsson åkt ut till Stenhamreskolan tre heldagar per termin.

– Men nu åker jag dit så fort jag har tid, jag är oftast där under lunchtid, då är så många elever som möjligt på samma plats, säger Halvarsson, han tillägger att det än så länge blivit ungefär en gång i månaden, fyra gånger under den pågående terminen.

I Ljusdal finns två kontaktpoliser som jobbar i skolorna, Kristoffer Halvarsson och Eva Arvidsson. Halvarsson strävar efter att göra sitt ansikte känt bland eleverna, något som enligt honom gått mycket bra.

– Jag märker att ungdomarna har lättare att komma fram och prata med mig, även om jag kommer dit som civilpolis känner de igen mig, förklarar Halvarsson. Han berättar också att ungdomar i allmänhet mer ofta berättar om lokala illegala företeelser, något som både ungdomar och polis tjänar på.

Mer läsning

Annons