Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusikfest på Stenegård

Sista helgen i augusti arrangeras Ungdomskalaset på Stenegård i Järvsö. Unga folk- och världsmusiker från hela Sverige träffas för att delta i workshops och i tävlingen Årets unga folkmusikband.

– Vi vill göra det här för unga musiker så att de ska våga satsa själva, säger Eiwor Kjellberg på studieförbundet Bilda GävleDala.

Annons

Under helgen kommer det att arrangeras workshops där deltagarna bland annat får möjlighet att diskutera gruppdynamik, lära sig mer om scenteknik och hur man kan använda sig av klädsel och frisyr på scenen.
– Folkmusikband är tråkiga och de har ofta folkdräkt. Vi vill få ungdomarna att ta ut svängarna mer. Vi måste försöka med något om vi vill få bort töntstämpel på folkmusiken, säger Eiwor.
Det är ett väldigt stort intresse att delta i Ungdomskalaset och det har kommit in anmälningar från hela Sverige.
– Vårt största problem just nu är att det är svårt att få tag på boenden, förhoppningsvis ska vi lyckas lösa det, säger Eiwor.
Förra året arrangerades tävlingen Årets unga folkmusikband i samband med 100 årsfirandet av Delsbostämman men i år har arrangörerna valt att flytta tävlingen till Stenegård i samband med Ungdomskalaset. Tävlingen är öppen för folkmusikgrupper från hela Sverige och ungdomarna är mellan 15 och 24 år. Grupperna ska framföra tre låtar varav minst en låt ska vara traditionell. Första pris är 10 000 kronor, en miniturné, studiotid och promomaterial. Finalen kommer äga rum under lördagen och det är gratis inträde.
– Vi hoppas att publiken kommer och ser finalen, under den här helgen kommer det finnas mycket att göra för alla åldersgrupper på Stenegård, säger Eiwor som hoppas att arrangemanget återkommer nästa år.

Faktaruta
Det är Studieförbundet Bilda GävleDala, Folkmusikens hus, Hälsinge låtverkstad och Hälsinglands Spelmansförbund som arrangerar tävlingen Årets unga folkmusikband. Finalen äger rum den 29 augusti klockan 12-14 på Träteatern på Stenegård. Juryn består av Peter Bothén, producent Stallet- folk – och världsmusik, en producent från Musik Gävleborg, O´torgs Kaisa Abrahamsson, spelman, Ulrika Bodén, sångare i Ranarim, en ungdomsrepresentant och Lotta Johansson, producent Folkmusikens hus.

Mer läsning

Annons