Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på våldsutsatta kvinnor och barn

/
  •  Vi vill samla ett nätverk av personer inom olika verksamheter som kvinnojouren, socialtjänsten, polisen och landstinget och på så sätt bidra till att skapa en opinion och medvetenhet i samhället, säger Anders Åbom, samordnare av projektet Nollvåld.

Nollvåld är namnet på ett nytt projekt som ska ge stöd åt våldutsatta kvinnor och barn. Projektet är ett samarbete mellan myndigheter och ideella organisationer i Ljusdals kommun och under hösten kommer de att arrangera seminarier, författarkvällar och teater på olika platser i kommunen.

Annons

Projektet startades mellan Ljusdals kommun och kvinnojouren Ljusglimten i våras, när beslutet om pengar från länsstyrelsen Gävleborg kom, och kommer att pågå till i början av 2010.

- Vi har haft en lång startid på projektet men bakgrunden till Nollvåld är att vi sett att vi har hög förekomst av våld i nära relationer i Ljusdal. Ljusglimten har haft kontakt med många kvinnor och tillsammans med polisens statistik såg vi att det här behövdes, säger Anders Åbom, utredare på Omsorgs- och socialförvaltningen i Ljusdals kommun.

I polisens statistik över anmälningar från 2008, går det att se att det främsta våldet som skett är av en känd förövare och att det begått inomhus.

- Det går att läsa nästan varje vecka om våld i hemmet och eftersom vi har ett problem måste vi byta kunskaper och samarbeta mer effektivt med varandra, säger Anders Åbom.

Med på mötet fanns även representanter från Ljusglimten, socialtjänsten, Ljusdal- och Ramsjö församling, samt vänskaps- och integrationsföreningen på plats.

I oktober hålls ett seminarium som heter Gömda men inte Glömda, om barn och kvinnor som gömmer sig med skyddade personuppgifter. Senare samma månad kommer Katarina Wennstam, författare till bl.a. Flickan och skulden - om samhällets syn på våldtäkt, och pratar om detta ämne. Hon håller både ett seminarium på dagtid och en författarträff i biblioteket på kvällstid.

Senare i höst gästas projektet och gymnasieskolan av en teatergrupp som kommer att behandla frågorna på ett annorlunda sätt för både ungdomar och vuxna.

Läs mer i tisdagens tidning.

Mer läsning

Annons