Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på män i kvinnofridsarbete

/
  • Kvinnojouren Viljan i Ljusdal kan också komma att ta initiativ för en mansjour eller liknande, berättar ordföranden Sofia Wennberg.

Nästa steg i samarbetet mellan kvinnojouren och Ljusdals kommun blir att fokusera på männen.

Annons

Kvinnojouren Viljans ordförande Sofia Wennberg och kommunens kvinnofridssamordnare Margareta Andersson har informerat omsorgsnämnden om vad som är på gång och att arbetet i Ljusdal ger eko långt utanför kommungränsen.

– I oktober är vi från Viljan inbjudna av vår riksorganisation att föreläsa på en konferens med över 200 deltagare, sa Sofia Wennberg.

Ljusdal var först i länet med en kvinnofridssamordnare, framhöll omsorgsnämndens ordförande Markus Evensson (S).

Sofia Wennberg visade statistik över att antalet kvinnor som behövt bo hos kvinnojouren har minskat men att antalet stödsamtal har ökat drastiskt.

Sofia och Margareta Andersson visade också statistik över mäns våld mot kvinnor. De menade att exempelvis tolv polisanmälda fall i Ljusdal i fjol (18 året före) kan vara något missvisande.

– Det finns ett stort mörkertal, sa Margareta Andersson.

Utbildning och föreläsningar är ett par insatser som görs inom kvinnofridsarbetet i Ljusdals kommun.

Margareta Andersson betonade att det trots kvinnojourens framgångsrika arbete är socialtjänstens ansvar att stöda utsatta kvinnor och barn.

I sin skrivelse om kvinnofridsprojektet i Ljusdal konstaterar Margareta Andersson att män i kommunen som utövar våld kan vända sig till krismottagningen Stickan i Gävle eller Svenska Kyrkans samtalsmottagning i Ljusdal.

Mer läsning

Annons