Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera röster för lokal makt över maten

Centern vill undersöka möjligheten till privat drift av kommunens centralkök och om det går att laga mer mat närmare verksamheterna. Men frågan är om partiet får tillräckligt stöd.

Annons

– Kommer Centern att ingå i en majoritet efter valet är det här en fråga som vi vill syna närmare. Målsättningen är att maten lagas så nära gästerna som möjligt. Och ett centralkök som drivs i privat regi kan fylla luckorna efter de enheter som försvinner genom att gå ut på öppna marknaden, säger kommunalrådet Sören Görgård (C).

På måndagskvällen frågades det vid en debatt i Järvsö efter mer lokalt lagad mat, något som de flesta partiföreträdarna var beredda att gå med på.

– Vi i Centern var positiva till kyldmatsystemet i kommunen eftersom det var problem med kostnaderna och transporterna av varm mat. Nu är det dags att gå vidare och se vad som går att göra ute i verksamheterna när det gäller kosten, säger Sören Görgård.

Här skiljer sig Centerns uppfattning från nuvarande samarbetspartiet Socialdemokraternas. Det andra kommunalrådet Marit Holmstrand (S) framhåller att alla kommundelar har tillagningskök i dag och att centralköket lagar allt mer från grunden i stället för att köpa hel- och halvfabrikat.

– Man ska också komma ihåg att fler tillagningskök också innebär stora investeringar i köksutrustning, säger Marit Holmstrand.

Mer läsning

Annons