Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler väljer gymnasium på annan ort

För åtta år sen hade Slottegymnasiet 15 valbara program. Nu har de tio stycken, och färre nior än förra året sökte sig till Slottegymnasiet i år.
– Endast 48 procent av niorna i Ljusdals kommun sökte sig till oss i år, säger rektor Inga-Lill Öjemark.

Annons

Det senaste året har Slottegymnasiet tagit emot 60 procent av Ljusdals nior. Men i år ser siffran annorlunda ut, då allt fler valt att läsa vid gymnasium på annan ort.

Minskningen beror till stor del på att många valt att läsa teknikprogrammet på Hälsingegymnasiet i Bollnäs kommun, eller på Trägymnasiet som är en friskola, i Ljusdals kommun.

Tidigare år har ungefär tio procent av de elever som valt att läsa på annan ort kommit tillbaka till Ljusdal och Slottegymnasiet, men i år är förändringarna i elevantalet små. Den 4 september var antalet elever i årskurs ett 182 stycken. I dag är samma siffra 193.

– Den stora förändringen i år är att de vi räknat med skulle välja naturvetenskapsprogrammet i stället valde teknikprogrammet i Bollnäs, säger Inga-Lill Öjemark.

I nuläget finns inga planer på att utöka programutbudet på Slottegymnasiet.

– Vi har redan väldigt många program för ett så pass litet elevunderlag. Skulle vi öka antalet program skulle det bli otroligt små grupper, vilket skulle bli otroligt dyrt, säger Inga-Lill Öjemark.

Mer läsning

Annons