Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler tvistar om barnen

Vårdnadstvisterna hopar sig i kommunen och familjerätten har svårt att hinna med alla fall. I centrum för skådespelet står huvudpersonerna som ofta riskerar att glömmas bort, barnen.

Annons

På familjerätten i Ljusdal har man fått mycket att göra under den senaste tiden. Under förra året var föräldrar till 70 barn involverade i samarbetssamtal rörande vårdnad, umgänge och boende. Året innan låg siffran på 74 barn. 2007 var antalet aktuella barn 37, det har alltså skett nästan en fördubbling av samarbetssamtalen.

Varför vårdnadstvisterna har ökat på senare tid får andra forska i och uttala sig om, säger Staffan Olsson, familjerättssekreterare i Ljusdals kommun.

– När vi har så här mycket att göra finns det ingen tid för oss att analysera sådant här. Det brukar dessutom bli en viss anstormning efter semestern och så är det även i år, normalt är det dock bara ett par veckors väntetid, säger Staffan Olsson.

Det kan finnas flera skäl till att en vårdnadstvist uppstår, faktorer såsom att den ena föräldern flyttat eller skaffat sig en ny partner kan utlösa mycket känslor.

På familjerätten strävar man efter att uppmärksamma och lyssna på barnen för att kunna framföra barnens vilja på ett bra sätt i utredningarna.

– Ändå upplever vi att det inte är alltid som domstolen beslutar enligt det som barnen önskar. Man kan nog behöva lyfta fram barnens vilja ännu tydligare i utredningarna. Och vi är glada om föräldrar söker hjälp så tidigt som möjligt när det uppstår en kris, det gynnar barnen, säger Staffan Olsson.

Mer läsning

Annons